środa, 28 grudnia 2016

Krakersy paprykowe

Jeśli macie ochotę pobawić się w robienie domowych przekąsek, to zachęcam was do upieczenia prostych krakersów. W mojej wersji przygotowałam je z ostrą papryką, ale równie dobrze możecie dodać do nich bazylię, oregano lub po prostu samą sól. Ciasto na krakersiki przygotowane jest z najprostszych składników, które z pewnością macie w domu. Po upieczeniu są one naprawdę chrupiące i smakują podobnie do sklepowych.



Składniki na blachę krakersów:
  • 200g mąki pszennej typ 650
  • 80ml cieplej wody
  • 3 łyżki oleju
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki soli
Do miski przesiewamy mąkę. Dosypujemy przyprawy i dolewamy olej oraz wodę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wstawiamy je do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy. Możemy podsypywać je mąką. Staramy się, aby było dość cienkie. Kroimy je nożem lub radełkiem do ciasta.
Krakersiki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, na około 10 minut.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Nie lubię krakersów, ale takie domowe to zupełnie co innego ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowych krakersów jeszcze nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy pomysł na domową przekąskę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne do pochrupania przed tv:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałą przekąska, ale bym sobie pochrupała:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krakersy domowe zjemy z większą chęcią niż te tłuste kupne :/ Twoje wyglądają przepięknie prawie jak płatki śniadaniowe :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka