Składniki na blachę krakersów:
- 200g mąki pszennej typ 650
- 80ml cieplej wody
- 3 łyżki oleju
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki soli
Do miski przesiewamy mąkę. Dosypujemy przyprawy i dolewamy olej oraz wodę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Wstawiamy je do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy. Możemy podsypywać je mąką. Staramy się, aby było dość cienkie. Kroimy je nożem lub radełkiem do ciasta.
Krakersiki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, na około 10 minut.
Smacznego:)
Bardzo fajna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńNie lubię krakersów, ale takie domowe to zupełnie co innego ;)
OdpowiedzUsuńDomowych krakersów jeszcze nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na domową przekąskę :D
OdpowiedzUsuńIdealne do pochrupania przed tv:)))
OdpowiedzUsuńWspaniałą przekąska, ale bym sobie pochrupała:)
OdpowiedzUsuńwspaniałe na Sylwestra:)
OdpowiedzUsuńKrakersy domowe zjemy z większą chęcią niż te tłuste kupne :/ Twoje wyglądają przepięknie prawie jak płatki śniadaniowe :)
OdpowiedzUsuń