Piernika najczęściej ozdabiamy po prostu polewą czekoladową, ale równie dobrze można posmarować go dżemem porzeczkowym lub ozdobić lukrem.
Składniki na blachę o wymiarach 11x35cm:
- 125g masła
- szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki kakao
- płaska łyżeczka cynamonu
- czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- 2 jajka
- pół szklanki mleka
- 0,5kg mąki pszennej typ 650
- łyżeczka proszku do pieczenia
Do przestygniętej masy wbijamy 2 jajka, wlewamy pół szklanki mleka i mieszamy. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodajemy do ciasta partiami i za każdym razem dokładnie mieszamy.
Ciasto na piernika przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy przez godzinę, Przed wyjęciem piernika z piekarnika upewniamy się czy jest gotowy- wbijamy w niego wykałaczkę.Jeśli nie pozostanie na niej surowe ciasto, to piernik jest upieczone.
Po wystygnięciu możemy przygotować polewę czekoladową i ozdobić ciasto.
Smacznego:)
Cudowny :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam prawdziwego piernika, ale co roku robię pierniczki i nawet jutro mam taki zamiar :D
OdpowiedzUsuńA Twój wypiek wygląda wspaniale i na pewno pachnie cudownie :)
Wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńU mnie też już pachnie Świętami! Mniam! Ja teraz piekę i gotuję z aplikacją www.kcalmar.com Polecam, jako inspirację!:) i Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńMy z mamą robimy makowiec z takiego starego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPierniki nam się zmieniają w zależności od aktualnego chciejstwa xD Np. w tym roku zrobimy piernikowe brownie ;)