środa, 21 grudnia 2016

Pełnoziarniste babeczki z waniliowym kremem jaglanym i bakaliami

Dziś mam dla was przepis na proste w wykonaniu, ale efektowne babeczki. Składają się one z foremki upieczonej na bazie płatków i bananów oraz kremu z kaszy jaglanej ugotowanej na mleku z dodatkiem wanilii. Całość dopełniają drobno pokrojone, słodkie bakalie.
Jest to dość zdrowy i pożywny wypiek. Świetnie zastąpi tradycyjne babeczki z kremem na bazie masła czy śmietany.



Składniki na 16 sztuk:
na spód:
  • 3 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki płatków pełnoziarnistych*
na krem:
  • 250ml mleka
  • 50g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (ja użyłam młynka do kawy)
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • łyżka cukru
  • ziarenka z laski wanilii
    +na wierzch dowolne bakalie (ja użyłam żurawiny, moreli i orzechów włoskich)
*Ja użyłam pszennych i jęczmiennych, ale można użyć zwykłych, owsianych.

Składniki na spód miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wgniatamy ją do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut.
Do garnka wsypujemy zmielona kaszę, siemię lniane, cukier, ziarenka z laski wanilii i dolewmy mleko. Gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia kremu.
Po ostygnięciu kremu, nakładamy go na spody babeczek i ozdabiamy pokrojonymi bakaliami.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Krem cudowny :))
    I bardzo podobają mi się zdobienia wierzchnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te foremki, które można zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślimy o podobnych babeczkach na imprezę sylwestrową :) Bardzo fajnie Ci wyszły! :)
    Zdrowych i wesołych kochana :**

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmią pysznie, a wyglądają jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka