Jest to dość zdrowy i pożywny wypiek. Świetnie zastąpi tradycyjne babeczki z kremem na bazie masła czy śmietany.
Składniki na 16 sztuk:
na spód:
- 3 średniej wielkości, mocno dojrzałe banany
- 2 szklanki płatków pełnoziarnistych*
- 250ml mleka
- 50g zmielonej na mąkę kaszy jaglanej (ja użyłam młynka do kawy)
- łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- łyżka cukru
- ziarenka z laski wanilii
+na wierzch dowolne bakalie (ja użyłam żurawiny, moreli i orzechów włoskich)
Składniki na spód miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie wgniatamy ją do foremek na muffinki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut.
Do garnka wsypujemy zmielona kaszę, siemię lniane, cukier, ziarenka z laski wanilii i dolewmy mleko. Gotujemy przez kilka minut, aż do zgęstnienia kremu.
Po ostygnięciu kremu, nakładamy go na spody babeczek i ozdabiamy pokrojonymi bakaliami.
Smacznego:)
Po ostygnięciu kremu, nakładamy go na spody babeczek i ozdabiamy pokrojonymi bakaliami.
Smacznego:)
Krem cudowny :))
OdpowiedzUsuńI bardzo podobają mi się zdobienia wierzchnie :)
Świetne te foremki, które można zjeść:)
OdpowiedzUsuńMyślimy o podobnych babeczkach na imprezę sylwestrową :) Bardzo fajnie Ci wyszły! :)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych kochana :**
Świetny pomysł! Wesołych Świąt!
OdpowiedzUsuńBrzmią pysznie, a wyglądają jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te babeczki :-)
OdpowiedzUsuń