Jako, że nadal odświeżam stare przepisy mojej mamy, to postanowiłam upiec drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną, która jest dziełem mojego taty oraz z posypką cukrową. Po upieczeniu rogaliczki są mięciutkie przez co świetnie komponują się z chrupiącym cukrem. Ciasto na nie nie jest zbyt słodkie, dzięki czemu dobrze smakuje z różaną marmoladą.
Składniki na 72 małe rogaliki (3 blachy):
ciasto:
- 0,5kg mąki pszennej typ 650
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła
- szklanka mleka
- 30g drożdży
dodatkowo:
- słoiczek marmolady różanej
- jajko
- cukier
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy pozostały cukier, sól. Wbijamy jajka i wlewamy roztopione masło. Na koniec dodajemy gotowy rozczyn. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję i przestanie kleić się do rąk. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części. Wałkujemy je na okrągły kształt. Każdą dzielimy na sześć trójkątów. Na trójkąty nakładamy marmoladę i zwijamy rogaliki.
Przed położeniem na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, maczamy je w rozbełtanym jajku i cukrze.
Rogaliki pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około 30 minut. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-15 minut.
Smacznego:)
Pycha! Drożdżowe wypieki są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jak pysznie musiały smakować ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tego rodzaju wypieki ;)
Hmm... nie do końca przepadamy za różanym smakiem ale te rogaliki wyglądają tak pięknie i smakowicie, że nasze "widzimisię" już nie ma znaczenia :D
OdpowiedzUsuńPrezentacja obłędna, uwielbiam marmoladę różaną ;D
OdpowiedzUsuńWspaniale się upiekły :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
Ale małe pyszności! :D
OdpowiedzUsuń