czwartek, 19 stycznia 2017

Budyń waniliowy z galaretką malinową i granolą

Chociaż sezon malinowy skończył się już dawno temu, nadal mogę cieszyć się smakiem tych wspaniałych owoców, ponieważ w lecie zostały zamknięte w słoiczkach. Sok zwykle dolewam do herbaty, a owoce wyjadam prosto ze słoiczka. Jednak dzisiaj mam dla was nieco ciekawszy przepis niż malinowa herbata. Wpadłam na pomysł przygotowania domowej, intensywnie owocowej galaretki, którą podałam na kremowym, waniliowy budyniu, a całość posypałam domową granolą. Dzięki połączeniu różnych konsystencji deserek ma bardzo ciekawy i wyśmienity smak.
Do przygotowania deseru użyłam malin ze słoika, ale możecie zastąpić je mrożonymi. Ich wagę najlepiej dostosować samodzielnie, do wielkości pucharka, bo malinki z zamrażarki mają nieco większą objętość niż ze słoika.
Jeśli nie macie domowego soku z malin, to oczywiście możecie zastąpić go sklepowym i w razie potrzeby odpowiednio rozcieńczyć wodą.




Składniki na 4 porcje:
budyń:
  • 400ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • żółtko

galaretka:

  • 400ml soku malinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 200g malin ze słoika
  • 4 łyżki granoli
budyń:
Odmierzamy 400ml mleka. Większość mleka, około 300ml, zagotowujemy w garnku z cukrem waniliowym, a resztę dokładnie rozrabiamy z mąką i żółtkiem. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, dolewamy do niego mieszankę z mleka, mąki i żółtka. Energicznie mieszamy, aż do zgęstnienia budyniu i ponownego zagotowania.
Gotowy budyń przekładamy do czterech pucharków i pozostawiamy do wystygnięcia.
galaretka:
Sok malinowy zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Po chwili wsypujemy do niego żelatynę (nie wolno dodawać jej do wrzątku) i energicznie mieszamy, aby dobrze się rozpuściła. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Do pucharków nakładamy maliny i zalewamy je przestudzoną galaretką. Wstawiamy je do lodówki.
Gdy galaretka stężeje wyjmujemy ją z lodówki, posypujemy granolą i podajemy.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Wygląda przepięknie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym taki budyń z granolą :)
    I też mam maliny, ale mrożone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poproszę porcję bez galaretki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Desery o różnych warstwowych konsystencjach i z dodatkiem czegoś chrupiącego są najlepsze :) Pieknie wyglądają te pucharki :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka