Tak jak wspomniałam, batoniki świetnie sprawdzą się w roli przekąski, ale również w połączeniu z jogurtem, jako pożywne śniadanie.
Składniki na 12 sztuk:
- 200g płatków owsianych
- 25g siemienia lnianego
- 25g orzechów włoskich
- 25g moreli suszonych
- 25g żurawiny suszonej
- 2 łyżki cukru/ ksylitolu/ miodu
- garść wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 40g oleju kokosowego
Orzechy, morele i żurawinę siekamy na drobne kawałeczki.
Do miski wsypujemy płatki, siemię lniane, orzechy, morele, żurawinę i ksylitol. Dolewamy rozpuszczony olej kokosowy i wbijamy jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Gotową mieszankę przekładamy na blachę wyłożoną papierem i formujemy ją na zwarty prostokąt o wysokości około 1,5cm. Posypujemy go wiórkami kokosowymi.
Ciasto pieczemy przez 15 minut. Po upieczeniu, gdy trochę wystygnie, kroimy je na batoniki, o wybranej wielkości.
Smacznego:)
Tyle ziaren w jednym batoniku to marzenie :) Takie batoniki jedzone solo są przepyszne ale pokruszone w jogurcie też będą wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!:)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie produkty bogate w ziarna - wyglądają przepysznie, treściwie i zdrowo :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam jak są takie napakowane :)
OdpowiedzUsuńPełnowartościowe II śniadanie. Uwielbiam tego typu batony. Połączenie pełnego zboża z orzechami bogatymi w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Do tego niezbędna porcja witamin i minerałów. Świetna sprawa:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam orzechy włoskie, a tutaj są fajnie zestawione z innymi składnikami, mniam
OdpowiedzUsuńWspaniałe batoniki. Porywam jednego i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe batoniki. Porywam jednego i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńTyle zdrowia w jednym batonie;)
OdpowiedzUsuń