poniedziałek, 9 stycznia 2017

Granola kokosowa z żurawiną

Swoje "pucharkowe" śniadania bardzo lubię zjadać z dodatkiem chrupiącej granoli. Na blogu pojawił się już przepis na czekoladową i bananową oraz receptura podstawowa. Tym razem mam dla was pomysł na granolę z dodatkiem wiórek kokosowych oraz żurawiny. Smak kokosa jest łatwo wyczuwalny, ale jego wielbiciele mogą bez przeszkód podwoić jego ilość.
Granola pasuje nie tylko do owsianek czy kaszek, ale też do naleśników, placuszków, deserów lub lodów.


Składniki:
  • szklanka płatków owsianych
  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki słonecznika
  • pół szklanki dyni łuskanej
  • pół szklanki żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki oleju
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki (płatki, wiórki kokosowe, słonecznik, dynia, żurawina). Dolewamy do nich wodę i olej oraz dodajmy miód. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut, aby płyny zostały wchłonięte.
Po tym czasie granolę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ją przez około 20 minut. Podczas pieczenia należy przemieszać ją chociaż dwa razy, aby równo się opiekła. Granola będzie gotowa, gdy podczas mieszanie będzie charakterystycznie szeleścić.
Gdy granola wystygnie przekładamy ja do szczelnie zamykanego słoika.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. O mniam, ta granola musiała być wyjątkowo pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wyjadać granolę ze słoika :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda :)
    A ja już tak dawno nie robiłam granoli i muszę to koniecznie zmienić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, jest idealna! Nie ma to jak domowa granola :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Super dodatek do śniadań i deserów, mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Śniadanie z taką granolą nie ma wad, absolutnie żadnych :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka