Składniki na 6 sztuk:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
- 80g mąki pszennej typ 650
- 80g masła
- 60ml zimnej wody
- 1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
- 100g brokuła
- pół puszki tuńczyka
- 3 łyżki kukurydzy z puszki
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- papryka słodka
ciasto francuskie:
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt nieco ponad dwa razy większy od naszego masła. Układamy na nim schłodzone masło. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki. Powtarzamy tą samą czynność trzy razy (wałkowanie i chłodzenie przez 20 minut).
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt nieco ponad dwa razy większy od naszego masła. Układamy na nim schłodzone masło. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki. Powtarzamy tą samą czynność trzy razy (wałkowanie i chłodzenie przez 20 minut).
Foremki smarujemy dokładnie niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy je mąką, a nadmiar strzepujemy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na sześć równych części. Każdą z nich wałkujemy na wielkość foremki i wkładamy je do niej. Ciasto pieczemy przez 15 minut w 200C.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
nadzienie:
Brokuła dzielimy na drobne różyczki i myjemy. Gotujemy go w osolonej i posłodzonej wodzie przez kilka minut, tak aby zmiękł.
Jajka miksujemy z przyprawami.
Jeśli upieczone spody mocno wyrosły, możemy przygnieść je widelcem. Na upieczone ciasto nakładamy ugotowanego brokuła, kukurydzę i tuńczyka. Całość zalewamy zmiksowanymi jajkami.
Tartaletki pieczemy ponownie. Tym razem w 180C przez 15 minut.
Tartaletki najlepiej smakują świeże, ale można przechowywać je w lodówce i odgrzewać.
Smacznego:)
Apetycznie) ))
OdpowiedzUsuńBardzo atrakcyjnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentują!
OdpowiedzUsuńZ kukurydzą mamy różnie, czasem w niektórych połaczeniach w ogóle nam nie podchodzi ale tutaj chyba nie byłoby takiego problemu :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe propozycje :-)
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuń