wtorek, 3 stycznia 2017

Tartaletki francuskie z tuńczykiem, brokułem i kukurydzą

Jednym z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie warzyw jest pieczenie tart. Tym razem wybrałam pysznego brokuła i kukurydzę, którą jestem w stanie wyjadać prosto z puszki. Do tego wybornego duetu dorzuciłam tuńczyka, a całość zalałam zmiksowanymi jajkami.  Chociaż na początku nie byłam pewna, czy dodatek ryby do tarty jest trafnym pomysłem, okazało się, że nie ma czego się obawiać. Takie nadzienie sprawdza się wyśmienicie:)


Składniki na 6 sztuk:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")

  • 80g mąki pszennej typ 650
  • 80g masła
  • 60ml zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 100g brokuła
  • pół puszki tuńczyka
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3 jajka
  • sól 
  • pieprz
  • papryka ostra
  • papryka słodka
ciasto francuskie:
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut.
Ciasto wałkujemy na prostokąt nieco ponad dwa razy większy od naszego masła. Układamy na nim schłodzone masło. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki. Powtarzamy tą samą czynność trzy razy (wałkowanie i chłodzenie przez 20 minut).
Foremki smarujemy dokładnie niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy je mąką, a nadmiar strzepujemy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na sześć równych części. Każdą z nich wałkujemy na wielkość foremki i wkładamy je do niej. Ciasto pieczemy przez 15 minut w 200C.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
nadzienie:
Brokuła dzielimy na drobne różyczki i myjemy. Gotujemy go w osolonej i posłodzonej wodzie przez kilka minut, tak aby zmiękł. 
Jajka miksujemy z przyprawami.
Jeśli upieczone spody mocno wyrosły, możemy przygnieść je widelcem. Na upieczone ciasto nakładamy ugotowanego brokuła, kukurydzę i tuńczyka. Całość zalewamy zmiksowanymi jajkami.
Tartaletki pieczemy ponownie. Tym razem w 180C przez 15 minut.
Tartaletki najlepiej smakują świeże, ale można przechowywać je w lodówce i odgrzewać.
Smacznego:)

6 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka