czwartek, 5 lutego 2015

Torcik kokosowy

Wbrew pozorom torcik kokosowy był w zupełności spontanicznym wypiekiem. Jednakże nie ujmuje mu to ani trochę smaku. Mówiąc nieskromnie wyszedł wyśmienity. Zyskał nawet pozytywną opinię brata, który za takimi "wynalazkami" raczej nie przepada.
Podstawę torcika stanowi pełnoziarnisty biszkopt, a masę ugotowałam oczywiście na bazie kaszy jaglanej, którą prawdę mówiąc uwielbiam, za to, że można z niej przygotować właściwie wszystko. Wierzch ciasta posypałam wiórkami kokosowymi, żeby wzmocnić jego smak, a przy okazji ozdobić.



Składniki na torcik o średnicy 18cm:
na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 5 łyżek ksylitolu/ cukru
  • proszek do pieczenia
na masę:
  • 2,5 szklanki mleka
  • 140g kaszy jaglanej
  • 100g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki ksylitolu/ cukru
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • +wiórki do ozdoby
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je w misce na sztywną pianę. Powoli dodajemy ksylitol, następnie żółtka, krótko miksujemy. Na koniec przesiewamy mąkę oraz proszek i delikatnie mieszamy łyżką.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej folią aluminiową lub posmarowaną tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 15-20 minut. Przed wyjęciem warto sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Kaszę jaglaną i siemię lniane mielimy na mąkę, a następnie mieszamy w garnku razem z mlekiem, wiórkami, ksylitolem. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut.
Gdy biszkopt trochę wystygnie kroimy go poziomo na trzy części i przekładamy lekko wystudzoną masą. Dekorujemy również wierzch i brzegi. Górę torcika obsypujemy wiórkami.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby się schłodziło.
Smacznego:)

Dlaczego warto przygotować torcik kokosowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • wiórki kokosowe są dobrym źródłem witaminy B2 i B6 oraz magnezu, potasu, selenu czy miedzi, a także kwasu foliowego,
  • przez to, że kasza jaglana nie zawiera glutenu może być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię, ponadto rozgrzewa organizm, co jest szczególnie ważne w chłodne, zimowe dni.

8 komentarzy :

  1. Właśnie zajadamy się się pysznymi kokosowymi kuleczkami domowej roboty!
    Twój torcik wygląda nieziemsko i bardzo chętnie poprosimy... połowę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety torcika już nie ma;p

      Usuń
    2. Natchnęłaś nas na tort kokosowy... Taki multi-segmentarnie zdrowy :P
      Intensywnie nad nim myślimy, więc na pewno zrealizujemy go w niedalekiej przyszłości :)

      Usuń
    3. Jestem bardzo ciekawa efektów;)

      Usuń
  2. Wygląda super - bardzo ciekawie i smacznie :) Też uwielbiam kaszę jaglaną na jej wszechstronność :) Muszę kiedyś spróbować zrobić biszkopt na mące żytniej...

    OdpowiedzUsuń
  3. Masa wypróbowana w wersji walentynkowej - z dodatkiem truskawek, które niestety nadały jej odrobinę goryczy. Ale sam budyń - pycha! Mnie posmakował, nie wiem jak będzie po degustacji przez rodzinkę. Zobaczymy... ;-)
    Mam pewne obawy, jeżeli chodzi o biszkopt, dlatego tym razem zrobiłam inne ciasto. Myślę jednak, że już niedługo nadarzy się okazja, by znów się przełamać i spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja walentynkowa to świetny pomysł. Myślę, że budyń posmakuje również rodzince.
      Biszkopt na pewno się uda, nie ma czego się obawiać:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka