Ciasto przygotowałam z trudniej dostępnych mąk, więc jeśli chcecie, to możecie zastąpić je po prostu pszenną pełnoziarnistej z domieszką żytniej. Nadzienie też pozostawia dużą dowolność. Zamiast pora czy papryki użyjcie wcześniej ugotowanego brokuła, kalafiora lub kukurydzy itd.
Tarta nada się właściwie na każdy posiłek- śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Jak wolicie.:)
Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto:
- 100g mąki ryżowej
- 80g mąki orkiszowej
- 90g masła, zimnego
- żółtko
- sól
nadzienie:
- duży por
- 300g pieczarek
- cebula
- nieduża papryka
- 5 jajek
- sól
- pieprz
- kurkuma
- papryka słodka i ostra
- masło
Ciasto:
Mąkę, żółtko, sól i posiekane masło szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu wałkujemy je lub wgniatamy do formy na tartę, wcześniej posmarowanej tłuszczem i delikatnie posypanej mąką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30-40 minut.
Nadzienie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na łyżce masła i dodajemy pieczarki. Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez kilka minut.
Umytego pora i paprykę kroimy w plasterki i kostkę.
W misce rozbełtujemy jajka, dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pora, paprykę i pieczarki. Całość łączymy
Wykonanie:
Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy obciążnik np. suchy ryż. Podpiekamy je w 220C przez 10 minut, zdejmujemy papier i pieczemy je przez 5 minut w 180C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie nadzienie i całość zapiekamy przez kolejne pół godziny.
Tartę możemy jeść od razu, na zimno, albo odgrzewaną. Zawsze smakuje świetnie.
Smacznego:)
Bardzo mi się podoba to nadzienie, bo bardzo lubię połączenie pora z pieczarkami ;) A w tarcie to musiało smakować cudownie, tak właśnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTakie jajeczne nadzienie bardzo zasmakowałoby mojej rodzinie. Czas zrobić ;)
OdpowiedzUsuńMniam, jaka apetyczna :D
OdpowiedzUsuńŁadna wyszła z formy :) i nadziana cudnie:)
OdpowiedzUsuńPrzypieczony por jest pyszniutki :D Tarta brzmi i wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńTarta bardzo smaczna i sycąca. Faktycznie - pieczony por smakuje wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńAle szybko wykorzystałaś przepis:) Świetni, że tarta ci smakowała.
Usuńbardzo lubię pora i tartę - połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuń