wtorek, 13 października 2015

Tarta z pieczarkami i porem

Pieczenie tart tak bardzo mnie wciągnęło, że postanowiłam eksperymentować dalej i przygotować ją w wersji wytrawnej. Ten całkiem prosty przepis okazał się być strzałem w dziesiątkę, bo słona tarta zdecydowanie przypadła mi do gustu.
Ciasto przygotowałam z trudniej dostępnych mąk, więc jeśli chcecie, to możecie zastąpić je po prostu pszenną pełnoziarnistej z domieszką żytniej. Nadzienie też pozostawia dużą dowolność. Zamiast pora czy papryki użyjcie wcześniej ugotowanego brokuła, kalafiora lub kukurydzy itd.
Tarta nada się właściwie na każdy posiłek- śniadanie, drugie śniadanie, kolację. Jak wolicie.:)



Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto:

  • 100g mąki ryżowej
  • 80g mąki orkiszowej
  • 90g masła, zimnego
  • żółtko 
  • sól

nadzienie:

  • duży por
  • 300g pieczarek
  • cebula
  • nieduża papryka
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • papryka słodka i ostra
  • masło
Ciasto:
Mąkę, żółtko, sól i posiekane masło szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu wałkujemy je lub wgniatamy do formy na tartę, wcześniej posmarowanej tłuszczem i delikatnie posypanej mąką. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30-40 minut.
Nadzienie:
Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na łyżce masła i dodajemy pieczarki. Doprawiamy je solą i pieprzem i smażymy przez kilka minut.
Umytego pora i paprykę kroimy w plasterki i kostkę.
W misce rozbełtujemy jajka, dosypujemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Dodajemy pora, paprykę i pieczarki. Całość łączymy
Wykonanie:
Na schłodzone ciasto wykładamy papier do pieczenia, a na wierzch wysypujemy obciążnik np. suchy ryż. Podpiekamy je w 220C przez 10 minut, zdejmujemy papier i pieczemy je przez 5 minut w 180C.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie nadzienie i całość zapiekamy przez kolejne pół godziny.
Tartę możemy jeść od razu, na zimno, albo odgrzewaną. Zawsze smakuje świetnie.
Smacznego:)

9 komentarzy :

  1. Bardzo mi się podoba to nadzienie, bo bardzo lubię połączenie pora z pieczarkami ;) A w tarcie to musiało smakować cudownie, tak właśnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie jajeczne nadzienie bardzo zasmakowałoby mojej rodzinie. Czas zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładna wyszła z formy :) i nadziana cudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypieczony por jest pyszniutki :D Tarta brzmi i wygląda smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tarta bardzo smaczna i sycąca. Faktycznie - pieczony por smakuje wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale szybko wykorzystałaś przepis:) Świetni, że tarta ci smakowała.

      Usuń
  7. bardzo lubię pora i tartę - połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka