środa, 21 października 2015

Frytki z piekarnika

Nigdy nie przypuszczałam, że frytki pieczone w piekarniku mogą smakować, tak jak te smażone na głębokim tłuszczu. Jest między nimi tylko jedna różnica, te pieczone nie ociekają olejem, co jak dla mnie jest ogromną zaletą. Frytki są pyszne, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Po prostu idealne. Od czasu tego "odkrycia" piekłam je już kilka razy i zapewniam, nie da się ich zepsuć. Zawsze wychodzą wspaniałe.
Możecie przygotować razem z nimi panierowanego kurczaka z piekarnika. Będzie to świetna, wersja fastfoodów, które uwielbia mnóstwo ludzi. Gwarantuję, że taki obiadek posmakuje wam i waszej rodzince.



Składniki:
  • ziemniaki
  • sól
  • olej
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. Wrzucamy je do miski, solimy do smaku i dodajemy olej, nie za wiele- na dużą miskę ziemniaków 2-3 łyżki oleju. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Frytki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230C, najlepiej z termoobiegiem, przez około 25 minut.
Powinny wyglądać na przypieczone i chrupiące.
Smacznego:)

13 komentarzy :

  1. Frytki z piekarnika są świetne, bo nie ociekają tłuszczem. Następnym razem możesz spróbować z odrobiną glukozy/substancji słodzącej. Wtedy wyjdą jeszcze bardziej chrupkie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi ciekawie, muszę wypróbować twoją metodę:)

      Usuń
  2. Frytek smażonych nie lubię, a takie zapewne by mi smakowały, bo nie ociakają tluszczem ;) Wyglądają smacznie i chrupiąco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie robię z tą różnicą, że zamiast soli dodaję przyprawę do ziemniaków :) Jeśli ktoś nie próbował to zachęcam, są rewelacyjne!!!
    Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana robię je już od dawna. Są pyszne. No i modyfikuje je dodając różne przyprawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kochana robię je już od dawna. Są pyszne. No i modyfikuje je dodając różne przyprawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. akceptuje tylko te z piekarnika, są najlepsze. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. muszę spróbować frytki z piekarnika, mam już dość tych tłustych z patelni ;//

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli jemy już frytki to zawsze z piekarnika :D Takich z frytkownicy chyba byśmy już nie ruszyły :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Zdrowsze i zarazem smaczniejsze. Te z Maka moga się schować ;D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka