piątek, 23 października 2015

Masło orzechowe

Dziś mam dla was bardzo prosty przepis na domowe masło orzechowe. Smakuje ono dokładnie tak jak sklepowe, z tym, że składa się wyłącznie z orzechów, bez niepotrzebnych dodatków.
Do zrobienia masła najlepiej użyć orzechów niesolonych, a samemu je doprawić.
Masła orzechowego możecie użyć do babeczek, tofurnika, ciasta drożdżowego, dodać je do owsianki albo posmarować nim chlebek.


Składniki:
  • orzechy ziemne
  • sól
Orzechy wsypujemy do misy blendera i miksujemy, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól do smaku i krótko blendujemy. Masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Ostatnio akurat używam kupne masła, ale sama też niekiedy robię i nawet nie dodaję soli ;) Twoje wygląda pysznie i kremowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sobie sprawić kiedyś blender i spróbować zrobić sam, bo przecież takie jest najzdrowsze. Orzeszki, trochę soli morskiej i substancji słodzącej brzmią wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę warto kupić dobry blender, bo przyda się do przygotowania wielu rzeczy. Sama się o tym jakiś czas temu przekonałam;)

      Usuń
  3. Domowe na pewno najlepsze :D Ale ja osobiście średnio lubię masło orzechowe no chyba że jako dodatek do ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. TAAAK :D Domowe masełko jest świetne ale mamy jeszcze cały słoik Lidlowskiego z dnia Amerykańskiego :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Polubiłam domowe masło orzechowe, choć generalnie nie jestem jego wielką fanką... :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka