Dziś mam dla was bardzo prosty przepis na domowe masło orzechowe. Smakuje ono dokładnie tak jak sklepowe, z tym, że składa się wyłącznie z orzechów, bez niepotrzebnych dodatków.
Do zrobienia masła najlepiej użyć orzechów niesolonych, a samemu je doprawić.
Masła orzechowego możecie użyć do
babeczek, tofurnika, ciasta drożdżowego, dodać je do owsianki albo posmarować nim chlebek.
Składniki:
Orzechy wsypujemy do misy blendera i miksujemy, aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodajemy sól do smaku i krótko blendujemy. Masło przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce.
Smacznego:)
Ostatnio akurat używam kupne masła, ale sama też niekiedy robię i nawet nie dodaję soli ;) Twoje wygląda pysznie i kremowo ;)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie sprawić kiedyś blender i spróbować zrobić sam, bo przecież takie jest najzdrowsze. Orzeszki, trochę soli morskiej i substancji słodzącej brzmią wspaniale. :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę warto kupić dobry blender, bo przyda się do przygotowania wielu rzeczy. Sama się o tym jakiś czas temu przekonałam;)
UsuńDomowe na pewno najlepsze :D Ale ja osobiście średnio lubię masło orzechowe no chyba że jako dodatek do ciasta.
OdpowiedzUsuńTAAAK :D Domowe masełko jest świetne ale mamy jeszcze cały słoik Lidlowskiego z dnia Amerykańskiego :P
OdpowiedzUsuńPoproszę o taką miseczkę...
OdpowiedzUsuńPolubiłam domowe masło orzechowe, choć generalnie nie jestem jego wielką fanką... :)
OdpowiedzUsuńJa jestem od niego wręcz uzależniona:)
Usuń