Składniki na 5 porcji:
- 2 filety z kurczaka
- mały kalafior
- 200ml rosołu
- 250ml śmietany 18%
- garść świeżego koperku
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy. Kroimy je na niedużą kosteczkę i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Mięso smażymy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju.
W międzyczasie myjemy kalafiora i kroimy go na małe cząstki. Gotujemy go w posolonej i posłodzonej wodzie przez kilkanaście minut. To, czy jest ugotowany sprawdzamy wbijając w niego widelec. Powinien wchodzić bez problemu.
Usmażone mięso przekładamy do miski. Na patelnię wlewamy rosół. Gdy się zagotuje dolewamy do niego śmietanę i mieszamy. Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy go do sosu, który co jakiś czas mieszamy. Gdy po kilkunastu minutach sos zgęstnieje próbujemy go i w razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem.
Do gotowego sosu dodajemy usmażonego kurczaka i ugotowany kalafior. Mieszamy.
Danie podajemy na przykład z ryżem, kaszą gryczaną lub ziemniakami.
Smacznego:)
Pomysłowy i pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDanie nie dla mnie, ale kalfiory uwielbiam i ostatnio często jem dania z ich udziałem :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i zdrowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńjakoś tak łyso to wygląda ale może smakowo jest fajne :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda bardzo smacznie :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba takie danie:)
OdpowiedzUsuńTen sos koperkowy szczególnie działa nam na zmysły bo kojarzy nam się z babcinym obiadem z dzieciństwa ^^
OdpowiedzUsuń