sobota, 14 marca 2015

Nadziane muffiny drożdżowe

Najpierw planowałam zrobić muffinki dwukolorowe, później stwierdziłam, że zrobię ja na drożdżach, a na koniec pomyślałam jeszcze o nadzieniu. Tak też powstały muffiny drożdżowe, nadziewane słodkim dżemem brzoskwiniowym oraz jagodowo- truskawkowym. Powiem nieskromnie, że ich smak jest rewelacyjny. Bardzo podoba mi się ich miękkość i puszystość. Dodatek gorzkiego kakao świetnie współgra ze słodkim nadzieniem, w dodatku wyglądają uroczo;)
Zachęcam do wypróbowania przepisu:)


Składniki na 12 sztuk:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki mleka
  • jajko
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek kremu daktylowego*
  • łyżka kakao
  • 10g drożdży+ łyżeczka cukru
  • +dżem do nadziewania- ja użyłam domowego brzoskwiniowego jagodowo- truskawkowego
*Ja zrobiłam go tak jak w tym przepisie. Można zastąpić go miodem lub cukrem.

Przygotowujemy rozczyn- drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłym mleku. 
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy lekko przestudzone, rozpuszczone masło oraz jajko i krem daktylowy. Wyrabiamy ciasto, tak długo, aż przestanie się mocno kleić do rąk. Jego połowę odkładamy do drugiej miski, a resztę wyrabiamy z kakao. Ponownie łączymy oba ciast, bardzo krótko wyrabiając je razem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Po kolei spłaszczamy je i nakładamy łyżeczkę dżemu, a następnie zaklejamy tak, aby nie wypłynął. Muffinki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 40- 40 minut.
Po tym czasie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 30 minut.
Smacznego;)

Dlaczego warto upiec nadziane muffinki drożdżowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:

  • krem daktylowy zawierają witaminę B6, C i A oraz sporo wapni i magnezu; ponadto mają one właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne,
  • mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B oraz wapnia, fosforu, żelaz i magnezu.

16 komentarzy :

  1. Ojojoj jakie śliczne grzybki xD Pięknie wyrosły! Takie babeczki musza mieć nadzienie bo to jest najlepsze :D
    Wybieramy takie cudeńka zamiast pączków :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wasze porównanie mnie rozbroiłoXD
      Racja, bez nadzienia smakowałyby zupełnie inaczej, choć przyznam, że miałam okazję jeść pustą wersję i też są smaczne;)

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie i bardzo bogato :) Podoba mi się dodatek tego kremu daktylowego, zwłaszcza że na pewno on świetnie współgra z kakao :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę że smakowały wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają lepiej niż babeczki na opakowaniu dr. Oetkera. Jedna łyżeczka cukru na 12 sztuk? Ja wrzuciłbym co najmniej jedną łyżeczkę słodzika na sztukę. :)
    Zjadłbym takie jagodowe, szczególnie z musem, poczęstujesz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesz, że wygląd moich babeczek przebił te z opakowania:) Krem daktylowy jest słodziutki, więc zastępuje resztę cukru;) Babeczki faktycznie nie wyszły za słodkie, ale dżemik, którego użyłam to rekompensuje.
      Oczywiście, że poczęstuję. Możesz wpaść kiedy chcesz;)

      Usuń
  5. Przepis super, wypróbowany ;-) Trafił do mojego notatnika, nie masz nic przeciwko? Takie prawie-bułeczki są idealne do zabrania w podróż czy na wynos, bo są "wytrzymalsze" niż te normalne muffiny. A w smaku w niczym nie odbiegają. Świetny pomysł :-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne Ci wyszły, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka