Składniki na 10 tortilli:
- 2,5 szklanki mąki pełnoziarnistej (ja użyłam lubelli 3 zboża)
- 2 łyżki zimnego masła
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i gorącą wodę. Następnie wrzucamy zimne masło i zagniatamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Powinno być miękkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy je na godzinkę.
Po tym czasie dzielimy je na 10 części i każdą cienko wałkujemy. Pieczemy je na dobrze rozgrzanej, suchej patelni , przez nie więcej niż 30 sekund z każdej strony.
Następnie wkładamy do nich np. upieczone kawałki kurczaka, kukurydzę, paprykę, cebulę, pora itp.
Smacznego:)
Dlaczego warto przygotować tortille z kurczakiem i warzywami, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
- papryka jest doskonałym źródłem witaminy C, A i E oraz potasu, fosforu, żelaza i magnezu; polepsza odporność i poprawia pracę układu odpornościowego,
- mąka pełnoziarnista jest świetnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, fosforu, potasu i magnezu.
Kurczaka ze środka wyciągam i mam na jutro obiad gotowy . :)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak posmakował ci taki obiadek:)
UsuńLubię takie danie. Super wyglądają :-) muszę zrobić takie domowe :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam, bo domowe tortille są naprawdę smaczne:)
Usuńuwielbiam tortillę, jedno z moim ulubionych dań z kuchni meksykańskiej. ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś tortille z bardzo podobnego przepisu :) Ja zawsze po nafaszerowaniu potem całość jeszcze podgrzewam w grillu elektrycznym, na patelni lub w piekarniku, żeby się tak fajnie z wierzchu przypiekło :):)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wolę miękki wierzch tortilli, ale chrupiącym tez bym nie pogardziła;)
UsuńTeż samodzielnie robię tortille, są o niebo zdrowsze, niż te sklepowe, naprawdę warto! ;)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłyśmy tortilly więc nawet nie wiemy jak skomentować Twoje :)
OdpowiedzUsuńSą na pewno bardzo apetyczne z wyglądu :D
Jestem bardzo, bardzo zaskoczona, że nigdy nie jadłyście tortilli. Musicie to jak najszybciej nadrobić;)
UsuńTortille są bardzo ładne i elastyczne, wyglądają bardzo smacznie; )
OdpowiedzUsuńWyszły pięknie, naszła mnie na nie ochota ;)
OdpowiedzUsuńNIESAMOWITE! Przepis idealny, moje tortille wyszły tak smaczne, że prawie się o nie pobili ;-) W naleśniczki zawinęłam domowy sosik paprykowy z pieczarkami. Od razu mówię, że kradnę ten przepis do swojego zeszyciku.
OdpowiedzUsuńTo dobrze, że tylko prawie;) Takie nadzienie musiało być równie pyszne, jestem ciekawa tego domowego sosu paprykowego.
UsuńBardzo się cieszę z takiej kradzieży;)
Uwielbiam domowe tortille :)
OdpowiedzUsuńHej Karolina ;)
OdpowiedzUsuńMonika chwaliła się rodzeństwem, że jesteś uzdolniona kulinarnie i prowadzisz bloga.
I postanowiłem się z nim zapoznań, pierwsze wrażenia: "desery, ciasta i samo zdrowe jedzenie - ZA MAŁO MIĘSA" ale znalazłem ten przepis i postanowiliłęm samemu zrobić ciasto.
Nigdy więcej kupnego ciasta ! Super wyszło, nie rozwala się itd.
Pozdrawiamy R i M :D
Hej:D
UsuńNo tak mięsa prawie nie ma, ale planuje zacząć dodawać więcej przepisów na tego typu dania: Więc cierpliwie czekaj, bo za niedługo pewnie coś mięsnego wrzucę:)
To świetnie, że ciasto wyszło i więcej nie kupisz tortilli w sklepie.
Pozdrawiam;)