wtorek, 24 listopada 2015

Kurczak z groszkiem i marchewką

Tym razem mam dla was przepis na łatwy i dość szybki w przygotowaniu obiad. Całość nie powinna wam zająć więcej niż 30-40 minut. Obiad świetnie nadaje się do odgrzewania, więc z powodzeniem możecie przechowywać go w lodówce i zjeść też kolejnego dnia.
Połączenie groszku i marchewki jest bardzo popularne i lubiane, więc jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie ugotujcie to danie.



Składniki na 4-5 porcji:
  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
  • pół puszki groszku
  • 2 średnie marchewki
  • 250ml śmietany 18%
  • 500ml rosołu*
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • kumin
*Jestem zdania, że domowy rosół sprawdzi się tu najlepiej, ale możecie zastąpić go kostką rosołową, albo lepiej- wywarem z warzyw.
Rosół nie powinien być mocno przyprawiony, bo podczas robienia sosu jego część odparuje i smak zostanie skoncentrowany.

Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką i kuminem. Krótko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do miski.
W międzyczasie obieramy marchewkę i kroimy ja w drobna kosteczkę. Wrzucamy ją na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, podlewamy rosołem i gotujemy aż zmięknie. Dokładamy do niej kurczaka i groszek. Dolewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez kilka- kilkanaście minut, aby sos zgęstniał.
Gotowego kurczaka podajemy z brązowym ryżem, białą kaszą gryczaną, albo ziemniakami.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Pyszny obiad :) Bardzo ładnie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo, bardzo, bardzo lubimy groszek z marchewką a już szczególnie z białym sosem :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis. Taki prosty, a bardzo efektowny ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka