Połączenie groszku i marchewki jest bardzo popularne i lubiane, więc jeśli jeszcze go nie próbowaliście, to koniecznie ugotujcie to danie.
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- pół puszki groszku
- 2 średnie marchewki
- 250ml śmietany 18%
- 500ml rosołu*
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
- kumin
*Jestem zdania, że domowy rosół sprawdzi się tu najlepiej, ale możecie zastąpić go kostką rosołową, albo lepiej- wywarem z warzyw.
Rosół nie powinien być mocno przyprawiony, bo podczas robienia sosu jego część odparuje i smak zostanie skoncentrowany.
Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy je solą, pieprzem, papryką i kuminem. Krótko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do miski.
W międzyczasie obieramy marchewkę i kroimy ja w drobna kosteczkę. Wrzucamy ją na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, podlewamy rosołem i gotujemy aż zmięknie. Dokładamy do niej kurczaka i groszek. Dolewamy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez kilka- kilkanaście minut, aby sos zgęstniał.
Gotowego kurczaka podajemy z brązowym ryżem, białą kaszą gryczaną, albo ziemniakami.
Smacznego:)
Pyszny obiad :) Bardzo ładnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńBardzo, bardzo, bardzo lubimy groszek z marchewką a już szczególnie z białym sosem :D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Taki prosty, a bardzo efektowny ;)
OdpowiedzUsuń