niedziela, 22 listopada 2015

Deser orzechowy z jabłkami

Ostatnio opublikowałam przepis na domowe biszkopty orzechowe, a dziś mam dla was pomysł na ich wykorzystanie, troszkę bardziej kreatywne niż jedzenie ich solo.
Deser składa się z trzech prostych warstw. Pierwsza to budyń orzechowy, kolejna- wyżej wspomniane biszkopty, a na górze mamy jabłka z patelni. Całość jest bardzo smaczna. Składniki deseru idealnie wpisują się w jesienne klimaty- jabłka, orzechy, no i budyń, najlepiej smakujący gdy na zewnątrz jest już zimno.




Składniki na 4 porcje:
budyń:
  • 400ml mleka
  • 3 czubate łyżki mielonych orzechów*
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
duszone jabłka:
*U mnie są to orzechy brazylijskie, ale możecie zastąpić je innymi.

budyń:
Do garnka wlewamy 300ml mleka, dodajemy cukier waniliowy i orzechy. Podgrzewamy.
W 100ml mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do mleka gotującego się w garnku. Energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje i ponownie się zagotuje.
Przekładamy go do czterech pucharków.
jabłka z patelni:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki,a następnie na plastry. Wrzucamy je na patelnie, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukier i gałkę muszkatołową. Dusimy przez kilka minut. Jabłka mają zmięknąć, ale nie stać się powidłem.
wykonanie:
Na wcześniej przygotowany budyń kładziemy biszkopty pokrojone na ćwiartki, jabłka, a wierzch ozdabiamy biszkopcikami.
Deser podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Całość wygląda pysznie, ale najchętniej zjadłabym ten budyń orzechowy ze spodu ;) Choć duszone jabłka też z pewnością były pyszne (a biszkopty zjadłabym oddzielnie :P)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z takimi składnikami nie mogło się nie udać :) i budyń orzechowy i jabłuszka świetnie ze sobą współgrają: ) już nie mówiąc o biszkopcikach.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka