Deser składa się z trzech prostych warstw. Pierwsza to budyń orzechowy, kolejna- wyżej wspomniane biszkopty, a na górze mamy jabłka z patelni. Całość jest bardzo smaczna. Składniki deseru idealnie wpisują się w jesienne klimaty- jabłka, orzechy, no i budyń, najlepiej smakujący gdy na zewnątrz jest już zimno.
Składniki na 4 porcje:
budyń:
- 400ml mleka
- 3 czubate łyżki mielonych orzechów*
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- + 12 biszkoptów orzechowych
*U mnie są to orzechy brazylijskie, ale możecie zastąpić je innymi.
budyń:
Do garnka wlewamy 300ml mleka, dodajemy cukier waniliowy i orzechy. Podgrzewamy.
W 100ml mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i dodajemy ją do mleka gotującego się w garnku. Energicznie mieszamy, aż budyń zgęstnieje i ponownie się zagotuje.
Przekładamy go do czterech pucharków.
jabłka z patelni:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ósemki,a następnie na plastry. Wrzucamy je na patelnie, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy cukier i gałkę muszkatołową. Dusimy przez kilka minut. Jabłka mają zmięknąć, ale nie stać się powidłem.
wykonanie:
Na wcześniej przygotowany budyń kładziemy biszkopty pokrojone na ćwiartki, jabłka, a wierzch ozdabiamy biszkopcikami.
Deser podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego:)
wykonanie:
Na wcześniej przygotowany budyń kładziemy biszkopty pokrojone na ćwiartki, jabłka, a wierzch ozdabiamy biszkopcikami.
Deser podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego:)
Całość wygląda pysznie, ale najchętniej zjadłabym ten budyń orzechowy ze spodu ;) Choć duszone jabłka też z pewnością były pyszne (a biszkopty zjadłabym oddzielnie :P)
OdpowiedzUsuńBiszkopty podjadałam podczas robienia deseru:)
UsuńZ takimi składnikami nie mogło się nie udać :) i budyń orzechowy i jabłuszka świetnie ze sobą współgrają: ) już nie mówiąc o biszkopcikach.
OdpowiedzUsuńMniam, cudowny deser <3
OdpowiedzUsuńWspaniały deser!
OdpowiedzUsuń