piątek, 13 listopada 2015

Kurczak z dynią i ryżem

Dziś mam dla was przepis na kurczaka z dynią. Jest on bardzo prosty w przygotowaniu i danie wychodzi pyszne. Składa się ono z zaledwie trzech podstawowych składników i kilku przypraw. Zapewniam, że każdy sobie z nim poradzi.
Dzięki ryżowi i dyni danie jest bardzo sycące i zdrowe. Zawiera mnóstwo witamin i świetnie sprawdzi się w roli pożywnego, jesiennego obiadku.
Kurczak z dynią doskonale nadaje się jako obiadek do lunchboxa i podczas odgrzewania nie traci na smaku.



Składniki na 6 porcji;
  • 2 filety z kurczaka
  • 400g dyni, obranej i bez nasion
  • 100g ryżu brązowego
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma
  • kilka łyżek oleju
Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę. 
Dynię kroimy w drobną kosteczkę.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelnie wlewamy olej i podsmażamy dynię, aż do miękkości. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Dynię przekładamy do miski, a na patelni, przez kilka minut, podsmażamy kurczaka przyprawionego solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i kurkumą. Łączymy go na patelni z dynią.
Kurczaka podajemy gorącego razem z ryżem.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Jaka piękna, zdrowa i pyszna potrawka :) Dynia nadal króluje i kuchni i w cukierni xD
    Aha i zapraszamy do nas na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak i dynia i jestem w niebie!! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo pysznie! Ja ostatnio zrobiłam dynię w formie puree ale twoja wersja jest również fajna więc i taką będę wypróbuje następnym razem :)
    Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka