Dzięki ryżowi i dyni danie jest bardzo sycące i zdrowe. Zawiera mnóstwo witamin i świetnie sprawdzi się w roli pożywnego, jesiennego obiadku.
Kurczak z dynią doskonale nadaje się jako obiadek do lunchboxa i podczas odgrzewania nie traci na smaku.
Składniki na 6 porcji;
- 2 filety z kurczaka
- 400g dyni, obranej i bez nasion
- 100g ryżu brązowego
- sól
- pieprz
- imbir
- gałka muszkatołowa
- kurkuma
- kilka łyżek oleju
Filety z kurczaka dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę.
Dynię kroimy w drobną kosteczkę.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 30 minut. Po ugotowaniu odcedzamy.
Na patelnie wlewamy olej i podsmażamy dynię, aż do miękkości. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Dynię przekładamy do miski, a na patelni, przez kilka minut, podsmażamy kurczaka przyprawionego solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem i kurkumą. Łączymy go na patelni z dynią.
Kurczaka podajemy gorącego razem z ryżem.
Smacznego:)
Pyszne danie! Smaczne, kolorowe i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńJaka piękna, zdrowa i pyszna potrawka :) Dynia nadal króluje i kuchni i w cukierni xD
OdpowiedzUsuńAha i zapraszamy do nas na konkurs :)
Kurczak i dynia i jestem w niebie!! <3
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie! Ja ostatnio zrobiłam dynię w formie puree ale twoja wersja jest również fajna więc i taką będę wypróbuje następnym razem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
www.homemade-stories.blogspot.be