Biszkopciki wychodzą mięciutkie, świetnie smakują jeszcze ciepłe. Doskonale pasują do szklanki mleka albo kakao.
Składniki na blachę biszkoptów:
- 2 jajka
- 2 białka
- 80g orzechów włoskich i brazylijskich*
- 40g mąki ziemniaczanej
- 60g cukru trzcinowego nierafinowanego
- proszek do pieczenia
Orzechy mielimy blenderem, aż do uzyskania sypkiej konsystencji.
Wszystkie białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Wsypujemy cukier i przez chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. do masy wsypujemy zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką okrągłe biszkopciki.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-12 minut.
Smacznego:)
Wyglądają jak takie orzechowe obłoczki, pycha!
OdpowiedzUsuńRobiłyśmy podobne i fakt z mąki orzechowej są cudne :D Gratka dla każdego fana orzechów :D
OdpowiedzUsuńPysznie muszą smakować i pachnieć :)
OdpowiedzUsuńo kochana chcę takie słodkości:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam biszkopciki i kruche ciastka. Kiedyś też robiłem podobne, ale nigdy z mąki orzechowej. :)
OdpowiedzUsuń