czwartek, 26 listopada 2015

Paluszki z ciasta francuskiego

Dziś mam dla was przepis na paluszki z ciasta francuskiego. Oczywiście nie smakują one tak jak sklepowe, tradycyjne paluszki, ale dobrze upieczone są chrupiące i ciężko skończyć na kilku sztukach. 
W wersji dla leniwych możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, jednak zachęcam do zrobienia go w domu. Przepis na nie może wydawać się długi, ale jest bardzo prosty i jeśli będziecie się go trzymać, to ciasto się uda. A smak domowego, maślanego ciasta francuskiego jest niesamowity.



Składniki:
(przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
  • 250g mąki pszennej typ 650
  • 250g masła
  • 150ml zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • przyprawy: sól, bazylia, oregano, majeranek, papryka itp.

Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 50g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut. (W tym momencie zaczynamy robić nadzienie)
Ciasto wałkujemy na prostokąt niewiele większy od naszego masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 3mm i kroimy na paluszki dowolnej wielkości. 
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą lub dowolnie wybranymi przyprawami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 15 minut, aż do zezłocenia.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Super Ci wyszły. P. Ramsay to świetny kucharz, ale zdecydowanie nie lubię Go w takich programach telewizyjnych, jak Hell's Kitchen. :)
    Dla mnie mogłyby być trochę za tłuste, bo jest dużo tłuszczu. Mimo wszystko możesz mi wysłać paczuszkę na Mikołajki. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom paluszki nie mają tłustego smaku. Jest to raczej całkiem smaczny, maślany posmak;)

      Usuń
  2. Fajnie wyglądają :D Można tez zrobić z cynamonem :D My też chcemy paczuszkę! Albo karton... :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezły pomysł z tym cynamonem. Muszę je upiec:)

      Usuń
    2. Ja też bym zrobiła je w wersji słodkiej, np. z cynamonem i miodem albo z makiem :)
      Choć bez wątpienia wyglądają bardzo smacznie :)

      Usuń
  3. Mmm, ja bym je jeszcze posypała parmezanem. Pyszne na imprezy i zawsze fajniej jest podać jakieś domowe przekąski na ciepło niż zwykłe, kupne paluszki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne, pochrupałabym takie ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka