W wersji dla leniwych możecie użyć gotowego ciasta francuskiego, jednak zachęcam do zrobienia go w domu. Przepis na nie może wydawać się długi, ale jest bardzo prosty i jeśli będziecie się go trzymać, to ciasto się uda. A smak domowego, maślanego ciasta francuskiego jest niesamowity.
Składniki:
(przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
- 250g mąki pszennej typ 650
- 250g masła
- 150ml zimnej wody
- pół łyżeczki soli
- przyprawy: sól, bazylia, oregano, majeranek, papryka itp.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut. (W tym momencie zaczynamy robić nadzienie)
Ciasto wałkujemy na prostokąt niewiele większy od naszego masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto wałkujemy na grubość 3mm i kroimy na paluszki dowolnej wielkości.
Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą lub dowolnie wybranymi przyprawami.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 15 minut, aż do zezłocenia.
Smacznego:)
Super Ci wyszły. P. Ramsay to świetny kucharz, ale zdecydowanie nie lubię Go w takich programach telewizyjnych, jak Hell's Kitchen. :)
OdpowiedzUsuńDla mnie mogłyby być trochę za tłuste, bo jest dużo tłuszczu. Mimo wszystko możesz mi wysłać paczuszkę na Mikołajki. :D
Wbrew pozorom paluszki nie mają tłustego smaku. Jest to raczej całkiem smaczny, maślany posmak;)
UsuńFajnie wyglądają :D Można tez zrobić z cynamonem :D My też chcemy paczuszkę! Albo karton... :P
OdpowiedzUsuńNiezły pomysł z tym cynamonem. Muszę je upiec:)
UsuńJa też bym zrobiła je w wersji słodkiej, np. z cynamonem i miodem albo z makiem :)
UsuńChoć bez wątpienia wyglądają bardzo smacznie :)
Mmm, ja bym je jeszcze posypała parmezanem. Pyszne na imprezy i zawsze fajniej jest podać jakieś domowe przekąski na ciepło niż zwykłe, kupne paluszki.
OdpowiedzUsuńŚwietne, pochrupałabym takie ze smakiem :-)
OdpowiedzUsuń