czwartek, 19 listopada 2015

Scones z rodzynkami i orzechami

Tym razem przygotowałam dla was przepis na bardzo szybkie w przygotowaniu scones.
Bułeczki te są popularne w Wielkiej Brytanii, gdzie podaje się je do popołudniowej herbaty. Tradycyjnie są przygotowywane z mąki pszennej, ale moje zostały nieco "ulepszone". Dodałam do nich mąkę orkiszową i żytnią, a biały cukier zastąpiłam brązowym.
Chociaż bułeczki można jeść na drugi, czy trzeci dzień po upieczeniu, to najlepiej smakują świeże.
Doskonale pasuje do nich masło, domowy dżem i serek wiejski.



Składniki na 16 sztuk:
  • 150g mąki orkiszowej
  • 100g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150g mąki pszennej typ 650
  • 150-200ml mleka
  • 80g masła
  • 2 jajka
  • 40g cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • garść orzechów włoskich
Do miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier i proszek do pieczenia. Zagniatamy na kruszonkę razem z masłem. Dodajemy rozbełtane jajka, orzechy, rodzynki i 150ml mleka. Zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy resztę mleka.
Ciasto wałujemy na grubość 1,5-2cm. Szklanka wykrawamy scones. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. nabrałam ochoty na coś słodkiego ;p
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś jadłyśmy coś podobnego ale z piekarni. Jednak domowe są znacznie lepsze :D
    Super wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te bułeczki, robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię scones i chyba sobie wyobrażam, jak orzechy musiały wzbogacić ich smak :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe, nawet nie miałem nigdy okazji ich spotkać. :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka