poniedziałek, 2 listopada 2015

Biszkoptowe naleśniki z trawą cytrynową

Ze względu na to, że w kuchni mam jeszcze sporo trawy cytrynowej, to staram się ją wykorzystać na różne ciekawe sposoby. Był już pudding i panna cotta jogurtowa, a tym razem usmażyłam moje ulubione danie- naleśniki. Dzięki trawie cytrynowej maję one piękny, intensywny aromat, a dodatek ubitego białka sprawił, że są biszkoptowe i bardziej puszyste niż tradycyjne.



Składniki na 8 sztuk:
  • 1/3 szklanki mąki ryżowej
  • 1/3 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru brązowego lub białego
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • szklanka mleka
  • kilka listków trawy cytrynowej
Mleko gotujemy razem z trawą cytrynową przez kilka minut. Wyjmujemy liście.
Do miski wsypujemy mąki, cukier, dolewamy wodę, mleko i dodajemy żółtka. Miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do ciasta naleśnikowego i dokładnie mieszamy.
Naleśniki smażymy na delikatnie natłuszczonej, dobrze rozgrzanej patelni.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. O lał ależ one muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieźle wyglądają, są pewnie mega miękkie :) Bardzo ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  3. Biszkoptowych naleśników jeszcze nie jadłem. Może czas spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trawy cytrynowej jeszcze jesteśmy tylko ciekawe :) na razie nie miałyśmy okazji aby ją zakupić :)
    Narobiłaś nam apetytu na naleśniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam te naleśniki, biszkoptowe smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam trawę cytrynową i właśnie się zastanawaiałam do czego jej mogę użyć. Dzięki za inspirację ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka