poniedziałek, 7 listopada 2016

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym

Dziś przygotowałam dla was przepis na banalne ciasteczka. Do ich wykonania nie będzie wam potrzebne ani masło, ani mąką. Ciasteczka upiekłam na bazie płatków owsianych i solonego masła orzechowego, dzięki któremu mają one oczywiście intensywnie orzechowy smak i aromat, ale też słoną nutkę. Ten słono-słodki smak naprawdę przypadł mi do gustu i polecam wam wypróbowanie przepisu:)


Składniki na blachę ciasteczek:
  • 150g płatków owsianych
  • 150g solonego masła orzechowego
  • 60g brązowego cukru
  • 4-5 łyżek mleka
  • jajko
Do miski wsypujemy płatki. Dodajemy masło orzechowe, cukier i mleko. Wbijamy jajko i miksujemy, aż do połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt krucha możemy dolać jeszcze troszkę mleka i ponownie zmiksować.
Ciasteczka formujemy w dłoniach lub za pomocą łyżeczki (moim zdaniem tak jest wygodniej) i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Smakowitości :)
    I takie apetyczne to zdjęcie, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzę, że były smaczne - z takich składników nie mogło być inaczej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochaam! Są najlepsze na świecie:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają pysznie. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha chętnie bym pochrupała

    OdpowiedzUsuń
  6. Toż to ciastka jak marzenie! Aktualnie mamy fazę na orzechy :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka