poniedziałek, 28 listopada 2016

Cytrynowe ciasteczka ze stempelkiem

Tym razem przygotowałam coś dla wielbicieli cytrusów- cytrynowe, kruche ciasteczka, które dzięki zawartości soku i skórki mają bardzo intensywny smak i piękny aromat, zwłaszcza podczas pieczenia, gdy są gorące.
Skład ciasteczek jest bardzo prosty. Do ich upieczenia użyłam dwóch rodzajów mąk; pszennej i ryżowej. Jeśli nie przepadacie za tą drugą możecie zamienić ją pszenną typu 650 lub pełnoziarnistą, albo jeśli wolicie- upiec ciasteczka tylko na bazie mąki pełnoziarnistej.


Składniki na blachę ciasteczek:
  • 120g masła o temperaturze pokojowej
  • 60g cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • cytryna
  • 150g mąki ryżowej
  • 150g mąki pszennej typ 650
Cytrynę sparzamy. Osuszamy ją i jej skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy do szklanki.
Masło umieszczamy w misce. Ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dosypujemy przesiane mąki i ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników.
Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm, możemy posypywać je mąką. Wykrawamy z niego ciasteczka, odciskamy wzorek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

1 komentarz :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka