Skład ciasteczek jest bardzo prosty. Do ich upieczenia użyłam dwóch rodzajów mąk; pszennej i ryżowej. Jeśli nie przepadacie za tą drugą możecie zamienić ją pszenną typu 650 lub pełnoziarnistą, albo jeśli wolicie- upiec ciasteczka tylko na bazie mąki pełnoziarnistej.
Składniki na blachę ciasteczek:
- 120g masła o temperaturze pokojowej
- 60g cukru pudru
- łyżka cukru waniliowego
- cytryna
- 150g mąki ryżowej
- 150g mąki pszennej typ 650
Cytrynę sparzamy. Osuszamy ją i jej skórkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Sok wyciskamy do szklanki.
Masło umieszczamy w misce. Ucieramy je z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Miksujemy. Dosypujemy przesiane mąki i ponownie miksujemy, tylko do połączenia składników.
Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej przez godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy na grubość około 3mm, możemy posypywać je mąką. Wykrawamy z niego ciasteczka, odciskamy wzorek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Ale słodziaki, świetne ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńŁoooo jakie śliczne ^^ Ciacha cudne a te wzory jeszcze bardziej zachęcają do pożerania xD
OdpowiedzUsuń