wtorek, 24 stycznia 2017

Granola jabłkowa z cynamonem i imbirem

Granola jest wspaniałym sposobem na urozmaicenie swoich śniadań czy deserów. Dzięki temu, że świetnie się ją przechowuje, można upiec od razu całą blachę i zamknąć ją w słoiku, i dosypywać do porannych owsianek czy kasz.
Tym razem przygotowałam dla was przepis na banalną granolę z dodatkiem powidła jabłkowego, żurawiny oraz przypraw: cynamonu i imbiru, dzięki którym nabiera ona wyśmienitego aromatu i smaku.
Jeśli macie ochotę wypróbować jeszcze inne przepisy na granolę, to zachęcam was do poszukania swojej ulubionej receptury w zakładce zatytułowanej domowe wyroby.
Do upieczenia granoli użyłam płatków firmy Cenos, której produkty mam przyjemność od niedawna testować.



Składniki na blachę granoli:
  • 100g płatków orkiszowych
  • 100g płatków owsianych
  • 50g siemienia lnianego
  • 50g żurawiny
  • 30g otrębów owsianych
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • 4 łyżki oleju
  • 200g powidła jabłkowego
Do miski wsypujemy płatki owsiane i orkiszowe, siemię lniane, żurawinę, otręby, cynamon oraz imbir. Dodajemy powidło jabłkowe i olej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Granolę pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180C, z włączonym termoobiegiem.
Gdy upieczona granola całkowicie wystygnie, przesypujemy ją do słoika.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Muszę w końcu zrobić granolę, z powidłami brzmi ciekawie i na pewno pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Granola na pewno bardzo smaczna ale ten słoiczek! No wymiata <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Same pyszne i zdrowe rzeczy w tej granoli, aż żal nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka