środa, 3 grudnia 2014

Budyń gryczany

Dziś znów post z przepisem na coś słodkiego;) A dokładniej jest to budyń z kaszy gryczanej białej z dodatkiem siemienia lnianego nadającego budyniową odpowiednią konsystencję oraz słodkiego banana. Przepis można dowolnie modyfikować- nie dodawać banana, a zamiast niego czekoladę lub wanilię itp. Tak naprawdę możemy skomponować smak, na jaki tylko mamy ochotę:)



Składniki na jedną, naprawdę sycącą porcję:
  • 35g kaszy gryczanej białej, zmielonej na proszek (ja użyłam młynka do kawy)
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (również w młynku do kawy)
  • szklanka mleka
  • banan (oczywiście najlepiej jak jest mocno dojrzały) lub inne dodatki
Kaszę, siemię lniane i mleko mieszamy w garnku i dodajemy pokrojonego banana (rozgotuje się). Budyń gotujemy co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut.
Podajemy od razu lub schłodzony.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować budyń gryczany, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • kasza gryczana biała jest kopalnią krzemu, soli mineralnych: wapnia, żelaza, fosforu i magnezu; zawiera również cenne witaminy: B1 i PP, a poza tym zawiera dość dużo białka,
  • siemię lniane jest polskim "superfood"; zawiera potas, cynk, witaminę E i kwasy tłuszczowe omega3; a dzięki zawartości substancji śluzowych chroni nasz przewód pokarmowy.

2 komentarze :

  1. Rewelacja! Pierwszy raz zrobiłam budyń, który mi smakował. Jeszcze nigdy nie jadłam budyniu, a gotowałam tylko do masy tortowej. Dzisiaj się przełamałam dla Ciebie i... cóż, następnym razem zrobię też dla Kasi. Tylko muszę uważać, żeby najpierw dodać mąkę, dokładnie rozmieszać i dopiero dorzucić banana, bo inaczej zrobią się grudki. Mi bardzo odpowiada z domowym dżemem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, domowy budyń jest pyszny. Świetnie nadaje się również na śniadanie;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka