sobota, 27 grudnia 2014

Naleśniki jaglane

Kasza jaglana jest genialnym produktem, można z niej stworzyć praktycznie wszystko.
Jako że jestem fanką wszelkiego rodzaju naleśników, postanowiłam przerobić ją na mąkę i zrobić z niej naleśniki jaglane. Wyszły przepyszne, w dodatku świetnie nadadzą się dla osób mniej doświadczonych w smażeniu naleśników, bo ciasto nie sprawia żadnych problemów przy obracaniu.
Zatem zachęcam do usmażenia naleśniczków jaglanych.



Składniki na 8 sztuk:
  • szklanka mąki jaglanej (około 200g)*
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka mleka
  • 2/3 szklanki wody
  • 2 jaja
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
*Możecie zmielić kaszę jaglaną.

Do miski przesiewamy mąkę pszenną i jaglaną. Dodajemy sól i cukier, wbijamy jajka i wlewamy mleko i wodę. Całość miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Przed pierwszym warto ją delikatnie natłuścić.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować naleśniki jaglane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • kasza jaglana ma właściwości ocieplające, dlatego warto jeść ją w zimowe, mroźne dni; ponadto usuwa ona śluz z organizmu, co jest niezwykle ważne w czasie infekcji.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka