poniedziałek, 8 grudnia 2014

Pieczarki faszerowane

Po dość długim czasie, kiedy to pieczarki leżały w lodówce, postanowiłam, że przygotuję je w piekarniku jako przekąskę. Część z nich podałam ze szpinakiem, szynką i serem, a resztę z kolorową papryką, szynką i serem. Pomysł okazał się być trafiony. Pieczarki smakowały, a moja siostra porównała je do pizzy bez ciasta;)





Składniki na przekąskę dla 3 osób:
  • 15 kapeluszy pieczarek
  • 5 kostek mrożonego szpinaku (oczywiście w sezonie można zastąpić świeżym)
  • kilka plastrów szynki dobrej jakości
  • kawałek papryki żółtej i czerwonej
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • starty ser żółty
  • sól, pieprz, tymianek
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
Pieczarki oczyszczamy i dokładnie myjemy. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i tymiankiem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy sól, pieprz, rozgnieciony ząbek czosnku, masło i mieszamy.
Paprykę i szynkę kroimy w drobna kosteczkę.
Pieczarki faszerujemy, część szpinakiem, szynką i serem, a resztę papryką, kukurydzą, szynką i serem.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20 minut.
Smacznego;)

Dlaczego warto przygotować pieczarki faszerowane, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • pieczarki są źródłem potasu, selenu i miedzi, witamin A, E, D oraz wartościowego białka,
  • szpinak znany jest z zawartości sporej ilości żelaza oraz licznych witamin- C, E, K oraz części grupy B, ponadto zawiera składniki, które zmniejszają ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe,
  • papryka jest bogata w witaminę C, potas i wapń; ponadto substancje pochodzące z papryki poprawiają działanie układu odpornościowego.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka