niedziela, 15 maja 2016

Kruche pełnoziarniste ciasteczka

Pomimo tego, że lubię eksperymentować w kuchni i przygotowywać różne wymyślne potrawy, to czasem najprostsze rzeczy smakują najlepiej. Kruche ciasteczka zdecydowanie należą do banalnych i niezbyt czasochłonnych wypieków, a nie można zarzucić im braku miłośników.
Swoje ciacha przygotowałam w 100% z mąki pełnoziarnistej, a jako słodzika użyłam brązowego cukru. Natomiast masło nadało im pysznego, charakterystycznego smaku.
Zdradzę wam również, ze za parę dni na blogu pojawi się deser z ciasteczkami:)


Składniki na 30 sztuk:

  • 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g zimnego masła
  • 75g brązowego cukru
  • jajko
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, zimne masło pokrojone w kosteczki i jajko. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pól godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Wykrawamy z niego wybrane kształty i układamy na blaszce do pieczenia. 
Gotowe ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 10 minut.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Widać, że są chrupiące i przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasteczka mimo, że z prostych składników smakują najlepiej :D Już czujemy ten nieziemski maślany posmak ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasteczka, pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie planuję upiec jakieś ciasteczka do słoja, więc te chyba będą idealne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie, nadadzą się świetnie:)

      Usuń
  5. Fajne ciasteczka! Wyglądają bardzo atrakcyjnie

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka