Swoje ciacha przygotowałam w 100% z mąki pełnoziarnistej, a jako słodzika użyłam brązowego cukru. Natomiast masło nadało im pysznego, charakterystycznego smaku.
Zdradzę wam również, ze za parę dni na blogu pojawi się deser z ciasteczkami:)
Składniki na 30 sztuk:
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100g zimnego masła
- 75g brązowego cukru
- jajko
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, zimne masło pokrojone w kosteczki i jajko. Wszystkie składniki szybko zagniatamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez co najmniej pól godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, na stolnicy delikatnie oprószonej mąką. Wykrawamy z niego wybrane kształty i układamy na blaszce do pieczenia.
Gotowe ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 10 minut.
Smacznego:)
Świetne na drugie śniadanko :))
OdpowiedzUsuńWidać, że są chrupiące i przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka mimo, że z prostych składników smakują najlepiej :D Już czujemy ten nieziemski maślany posmak ^^
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie planuję upiec jakieś ciasteczka do słoja, więc te chyba będą idealne :D
OdpowiedzUsuńZdecydowanie, nadadzą się świetnie:)
UsuńFajne ciasteczka! Wyglądają bardzo atrakcyjnie
OdpowiedzUsuń