niedziela, 22 maja 2016

Pełnoziarniste, drożdżowe bułeczki z rabarbarem i kruszonką

W tym sezonie, na blogu ukazały się już dwa przepisy z udziałem rabarbaru- prosty deser z truskawkową galaretką i kruszonką oraz słodkie placuszki.
Natomiast dziś przygotowałam dla was recepturę na drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki z nadzieniem rabarbarowym oraz chrupiąca kruszonką. Zostały one bardzo ciepło przyjęte, posmakowały wszystkim domownikom i zniknęły w mgnieniu oka.



Składniki na 16 bułeczek:
ciasto:
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250g mąki pszennej typ 650
  • 200g brązowego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25g drożdży
nadzienie rabarbarowe:
  • 400g rabarbaru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
kruszonka:
  • 70g mąki pszennej typ 650
  • 35g zimnego masła
  • 20g cukru
ciasto:
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier waniliowy. Pozostawiamy je na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy brązowy cukier, masło i rozczyn. Wyrabiamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę, a w międzyczasie przygotowujemy rabarbar i kruszonkę.
Ciasto wałkujemy na stolnicy, na grubość 2 cm. Wykrawamy z niego szklanką kółka i robimy w nich zagłębienie odciskając dno mniejszej szklanki lub kieliszka. Bułki układamy na blaszce i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około pół godziny.
nadzienie rabarbarowe:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do garnka, dosypujemy cukier i wlewamy wodę. Rabarbar gotujemy przez około 15 minut, a następnie blendujemy go na gładki krem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
kruszonka:
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier i zimne masło. Szybko zagniatamy kruszonkę. Wstawiamy ją do lodówki.
wykonanie:
Na wyrośnięte bułeczki nakładamy przestygnięty krem rabarbarowy i posypujemy je kruszonką.
Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 minut.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Mniam ... pycha drożdżóweczki .

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe wydaje się to nadzienie rabarbarowe, a bułeczki na pewno są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka