Składniki na 5 porcji:
- 2 filety z kurczaka
- duży por
- 400g pieczarek
- 250ml śmietany 18%
- 400ml rosołu*
- sól
- pieprz
- papryka ostra i słodka
- 2 ząbki czosnku
Filety myjemy, dokładnie oczyszczamy. Kroimy je na desce w niedużą kosteczką. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. gotowe mięso przekładamy do miski.
W międzyczasie obieramy pieczarki, myjemy i kroimy w plastry. Smażymy je na patelni, na której wcześniej przyrządzaliśmy kurczaka. Pora również myjemy i kroimy na drobne paseczki i gdy pieczarki będą delikatnie podsmażone dorzucamy go do nich. Po kilku minutach na patelni dolewamy rosół, a gdy się zagotuje dodajemy również śmietanę. Sos gotujemy przez kilkanaście minut, aż zgęstnieje.
Do gotowego sosu dokładamy gotowego kurczaka, mieszamy i podajemy z ugotowanym ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Smacznego:)
Pyszności :-) uwielbiam takie dania :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuńApetyczny obiadek :) Musi pysznie smakować :)
OdpowiedzUsuńPyszny i prosty przepis :D mniammi
OdpowiedzUsuńStosuję podobny przepis i fakt - jest bardzo pyszny ;-)
OdpowiedzUsuńRobię go jutro! :D
OdpowiedzUsuńTo świetnie!:D
Usuń