poniedziałek, 30 maja 2016

Kurczak z porem i pieczarkami

Dziś przygotowałam dla was przepis na pyszny obiadek z mięsem. Kurczaka podsmażyłam na patelni i przygotowałam do niego sos na bazie rosołu, z dodatkiem pieczarek i pora. Takie połączenie zdecydowanie przypadło mi do gustu i zdążyłam już kilka razy skorzystać z tego przepisu, więc gorąco zachęcam was do wypróbowania go;)


Składniki na 5 porcji:
  • 2 filety z kurczaka
  • duży por
  • 400g pieczarek
  • 250ml śmietany 18%
  • 400ml rosołu*
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • 2 ząbki czosnku
*Można zastąpić bulionem warzywnym lub kostką rosołową rozpuszczoną w wodzie.

Filety myjemy, dokładnie oczyszczamy. Kroimy je na desce w niedużą kosteczką. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką oraz czosnkiem obranym i przeciśniętym przez praskę. Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. gotowe mięso przekładamy do miski.
W międzyczasie obieramy pieczarki, myjemy i kroimy w plastry.  Smażymy je na patelni, na której wcześniej przyrządzaliśmy kurczaka. Pora również myjemy i kroimy na drobne paseczki i gdy pieczarki będą delikatnie podsmażone dorzucamy go do nich. Po kilku minutach na patelni dolewamy rosół, a gdy się zagotuje dodajemy również śmietanę. Sos gotujemy przez kilkanaście minut, aż zgęstnieje.
Do gotowego sosu dokładamy gotowego kurczaka, mieszamy i podajemy z ugotowanym ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Smacznego:)

7 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka