sobota, 28 maja 2016

Ciasteczka z czekoladą i żurawiną

Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na proste, pełnoziarniste ciasteczka z dodatkiem żurawiny oraz gorzkiej i białej czekolady.
Ciacha nie zawierają dużo słodzika, więc jeśli wolicie nieco słodsze wypieki, to możecie dodać nawet 3/4 szklanki cukru. W przepisie napisałam również, że użyłam czekolady białej i gorzkiej, ale wy użyjcie swojej ulubionej.


Składniki na blachę ciasteczek:

  • 100g masła o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru pomarańczowego*
  • jajko
  • 60g czekolady białej i gorzkiej
  • 3 łyżki żurawiny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
*Można zastąpić waniliowym.

Żurawinę i czekoladę kroimy na drobne kawałeczki.
W misce ucieramy masło na jasną, puszystą masę. Stopniowo wsypujemy cukier brązowy i pomarańczowy, cały czas miksując. Następnie dodajemy jajko i krótko miksujemy. Do ciasta dodajemy suche składniki (przesianą mąkę, proszek do pieczenia) oraz żurawinę i czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy przez 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Wyglądają cudownie - tak krucho i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale świetnie wyglądają! Uwielbiam takie zdrowe słodycze :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacha :-) do kawki idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciacha to pandki luuuubią :D Pochrupałoby się :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka