Do placuszków świetnie pasuje jogurt naturalny, migdały oraz świeży, pokrojony rabarbar.
Składniki na 25 sztuk:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
- łyżka cukru cytrynowego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- duży banan
- łodyga rabarbaru
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w cienki plasterki. Obranego banana również kroimy na małe kawałki.
Białka ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka, mleko. Miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy do niej pokrojonego banana i rabarbar oraz ubite białka. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, suchej lub z olejem (użyłam oleju kokosowego rafinowanego).
Smacznego:)
Wspaniałe śniadanie ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie zestawienie i sama często robię podobne w sezonie na rabarbar :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i w dodatku moje ulubione składniki, ostatnimi czasy mam ochotę zrobić sobie coś z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńMuszę je zrobić :D
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem nie robiłam, super pomysł.
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie - pałaszowałybyśmy :D
OdpowiedzUsuńŚwietne i jak pięknie podane!!!
OdpowiedzUsuńChcemy takie placuszki i koniecznie z jabajbajem :D
OdpowiedzUsuńO tak, koniecznie z jabajbajemXD
UsuńWspaniałe, zrobię sobie takie jutro na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńPyszności,zjadłabym :D
OdpowiedzUsuń