poniedziałek, 16 maja 2016

Placuszki z rabarbarem i bananem

Jako, że sezon na rabarbar na dobre się rozpoczął, to przygotowałam dla was przepis na proste, słodkie śniadanko- placuszki z mąki ryżowej z dodatkiem pysznego banana, i oczywiście, rabarbaru. Cukier cytrynowy dodany do ciasta możecie przygotować z podlinkowanego przepisu lub zastąpić go na przykład waniliowym lub brązowym.
Do placuszków świetnie pasuje jogurt naturalny, migdały oraz świeży, pokrojony rabarbar.




Składniki na 25 sztuk:
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • łyżka cukru cytrynowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • duży banan
  • łodyga rabarbaru
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy w cienki plasterki. Obranego banana również kroimy na małe kawałki.
Białka ubijamy w misce na sztywną pianę. 
Do drugiej miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, żółtka, mleko. Miksujemy aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy do niej pokrojonego banana i rabarbar oraz ubite białka. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, suchej lub z olejem (użyłam oleju kokosowego rafinowanego). 
Smacznego:)

11 komentarzy :

  1. Uwielbiam takie zestawienie i sama często robię podobne w sezonie na rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie i w dodatku moje ulubione składniki, ostatnimi czasy mam ochotę zrobić sobie coś z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rabarbarem nie robiłam, super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają obłędnie - pałaszowałybyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne i jak pięknie podane!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chcemy takie placuszki i koniecznie z jabajbajem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe, zrobię sobie takie jutro na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka