Swoją porcję zjadłam z sosem malinowym, przygotowanym z jogurtu i malin oraz z płatkami kokosowymi. Polecam wam również usmażenie placuszków na oleju kokosowym, który wspaniale dopełni ich smak.
Składniki na 24 sztuki:
- 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- 3/4 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
- 2 jajka
- banan
- 3 łyżki malin*
*Możecie użyć świeżych, mrożonych lub ze słoiczka.
Białka ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, jogurt, mleko i żółtka. Miksujemy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy do niego maliny, drobno pokrojonego banana i ubite białka. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Ciasto na placuszki nakładamy na patelnię łyżką. Jedna łyżka ciasta to jeden placuszek.
Smażymy je. na dobrze rozgrzanej, suchej patelni lub na oleju np. kokosowym.
Smacznego:)
I plackini sosik wyglądają wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńI plackini sosik wyglądają wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńWieża z placuszków to jest to co działa na wyobraźnie organoleptyczną :D A już szczególnie z takim jogurtowym sosem :D
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie :D
OdpowiedzUsuń