środa, 11 maja 2016

Kukurydziane placuszki z malinami i bananem

Czekając na świeże maliny z ogródka, zużywam ostatnie, włożone do słoiczków w ubiegłym roku. Tym razem powstały z nich proste placuszki idealne na słodkie śniadanie. Oprócz malinek dorzuciłam do ciasta słodziutkiego banana, który wyśmienicie się z nimi komponuje.
Swoją porcję zjadłam z sosem malinowym, przygotowanym z jogurtu i malin oraz z płatkami kokosowymi. Polecam wam również usmażenie placuszków na oleju kokosowym, który wspaniale dopełni ich smak.




Składniki na 24 sztuki:
  • 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej typ 650
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • banan
  • 3 łyżki malin*
*Możecie użyć świeżych, mrożonych lub ze słoiczka.

Białka ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąki, proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, jogurt, mleko i żółtka. Miksujemy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy do niego maliny, drobno pokrojonego banana i ubite białka. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Ciasto na placuszki nakładamy na patelnię łyżką. Jedna łyżka ciasta to jeden placuszek.
Smażymy je. na dobrze rozgrzanej, suchej patelni lub na oleju np. kokosowym.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. I plackini sosik wyglądają wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. I plackini sosik wyglądają wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieża z placuszków to jest to co działa na wyobraźnie organoleptyczną :D A już szczególnie z takim jogurtowym sosem :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka