Pieczony kalafior najlepiej smakuje od razu, po wyjęciu z piekarnika.
Składniki:
- 800g kalafiora
- 5 łyżek oleju
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- papryka słodka
Kalafior myjemy, odcinamy liście i kroimy go na nieduże różyczki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miseczki. Dolewamy do niego olej i dosypujemy pozostałe przyprawy wg, uznania. Mieszamy.
Kalafior układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polewamy go mieszanką przypraw i oleju. Pieczemy go przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy czy kalafior jest upieczony- wbijamy w niego widelec.
Smacznego:)
Bardzo lubię kalafiora w takiej formie, ale jeszcze bardziej takiego po prostu ugotowanego w wodzie, bez żadnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tak przyrządzonego kalafiora. Zazwyczaj gotuję :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Ja osobiście pieczony kalafior po prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie jadłam pieczonego kalafiora! świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńCzuję, że skusiłbym się na takiego kalafiora :D
OdpowiedzUsuń