Na konsystencję ciasta bardzo duży wpływ ma puree, więc jeśli wasze nie należy do najgęstszych, a ciasto bardzo klei się do rąk podczas wyrabiania, to z powodzeniem możecie dosypać więcej mąki.
Składniki na blachę 11x35cm:
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 szklanki mąki typ 650
- szklanka gęstego puree dyniowego*
- szklanka cukru
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 25g drożdży
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki imbiru
*Jeśli wasze puree jest rzadkie, to podczas wyrabiania drożdżówki musicie dosypać więcej mąki, aby ciasto nie kleiło się zbyt mocno do rąk.
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru (odejmujemy ją od szklanki cukru). Pozostawiamy go na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy puree, cukier, jajka i przyprawy. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia- na około 30 minut.
Drożdżówkę pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Smacznego:)
Jeszcze nie jadłam dyniowego wypieku, ale coś czuję, że mi zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiamy kolor jaki nadaje dynia :) Taka drożdżówka świetnie skomponuje się z domowym dżemem! :)
OdpowiedzUsuń