środa, 31 sierpnia 2016

Drożdżówka dyniowa

Nadal pozostając w jesiennych klimatach przygotowałam dla was przepis na prostą drożdżówkę z dodatkiem puree dyniowego i aromatycznych przypraw korzennych. Wspaniale smakuje posmarowana masłem i popijana mlekiem.
Na konsystencję ciasta bardzo duży wpływ ma puree, więc jeśli wasze nie należy do najgęstszych, a ciasto bardzo klei się do rąk podczas wyrabiania, to z powodzeniem możecie dosypać więcej mąki.


Składniki na blachę 11x35cm:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki typ 650
  • szklanka gęstego puree dyniowego*
  • szklanka cukru
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 25g drożdży
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki imbiru
*Jeśli wasze puree jest rzadkie, to podczas wyrabiania drożdżówki musicie dosypać więcej mąki, aby ciasto nie kleiło się zbyt mocno do rąk.

Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru (odejmujemy ją od szklanki cukru). Pozostawiamy go na 15 minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy puree, cukier, jajka i przyprawy. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia- na około 30 minut.
Drożdżówkę pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

2 komentarze :

  1. Jeszcze nie jadłam dyniowego wypieku, ale coś czuję, że mi zasmakuje :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy kolor jaki nadaje dynia :) Taka drożdżówka świetnie skomponuje się z domowym dżemem! :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka