Do przygotowania deseru wystarczą cztery łyżki sosu waniliowego, ale polecam przygotowanie go z całej porcji (przepis jest podlinkowany), bo świetnie pasuje do słodkich placuszków na śniadanie i świeżych owoców.
Składniki na 4 porcje:
kruszonka:
- 60g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g zimnego masła
- 30g brązowego cukru
- 400g brzoskwiń
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200g jagód
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżka brązowego cukru
- 200g malin i borówek
- 4 łyżki custardu
kruszonka:
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier i masło pokrojone na małe kosteczki. Zagniatamy kruszonkę. Wysypujemy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Kruszonkę pieczemy przez około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180C. Wyjmujemy ją z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
galaretka brzoskwiniowa:Brzoskwinie myjemy i obieramy. Kroimy je na małe kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy przez kilkanaście minut, aż się rozpadną i będą miały konsystencję dżemu.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością gorącej wody (1/4 szklanki) i dokładnie rozpuszczamy.
Rozgotowane brzoskwinie zdejmujemy z palnika, dolewamy do nich rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie mieszamy.
Galaretkę przelewamy do pucharków, a gdy wystygnie wstawiamy do lodówki, aby się ścięła.
frużelina jagodowa:
Jagody myjemy i wsypujemy do garnka. Zagotowujemy je z cukrem.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody. Dolewamy ją do gotujących się jagód i mieszamy, aż do ponownego zagotowania.
Przestygniętą frużelinę nakładamy na gotową galaretkę i wstawiamy do lodówki
wykończenie:
Do pucharków ze schłodzoną galaretką i frużeliną wsypujemy kruszonkę. Dodajemy owoce i polewamy je custardem. Podajemy od razu.
Smacznego:)
Karolinko, wspaniały ten deser :). Tyle smaków. Wygląda smakowicie :).
OdpowiedzUsuńWarstwowy deserek z owocami zawsze świetnie smakuje, no i wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSos waniliowy wygląda obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda niesamowicie kusząco :D
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuń