Po za sezonem wybieram mrożony szpinak, ale, jako że, mamy sierpień, użyłam świeżego. Jednak wybór należy do was, bo oba rodzaje sprawdzą się równie dobrze.
Składniki na 3 porcje:
makaron:
- 60g mąki pszennej typ 650
- 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
- jajko
- łyżka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki soli
kurczak w szpinaku:
- 2 małe filety z kurczaka
- 400g świeżego szpinaku
- 50g żółtego sera
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- kurkuma
- papryka ostra
- pieprz ziołowy
- kilka łyżek oleju
makaron:
Do miski przesiewamy mąki, wbijamy jajko, dosypujemy sól i wlewamy oliwę. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i pozostawiamy na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kurczaka.
Ciasto wałkujemy w maszynce do makaronu i tniemy je na cienkie paski. Podczas wałkowania możemy podsypywać je mąką.
Makaron gotujemy przez 2-3 minuty.
kurczak w szpinaku:
Filety z kurczaka myjemy i dokładnie oczyszczamy. Kroimy je w kostkę i doprawiamy: solą, pieprzem, kurkumą, papryką ostrą, pieprzem ziołowym i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
Smażymy go na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie gotowy, przekładamy go do miski, a na patelni będziemy przygotowywać szpinak.
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Szpinak myjemy i bardzo drobno siekamy. Na patelni, na której smażył się kurczak, podsmażamy cebulę i dodajemy do niej szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Po kilkunastu minutach dokładamy do niego kurczaka i ser starty na tarce. Mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Gotowego kurczaka w szpinaku podajemy od razu, z makaronem.
Smacznego:)
Domowy makaron to jest coś :) Podziwiamy go! :D
OdpowiedzUsuń