sobota, 20 sierpnia 2016

Deser malinowo-kawowy

Chociaż nie lubię pić kawy, to uwielbiam jej aromat w deserach czy ciastach. Dzieliłam się już z wami przepisami na placuszki, naleśniki i ciastka z jej dodatkiem. Jednak dzisiaj mam dla was coś bardzie wyszukanego. Jest to kilkuwarstwowy deser, w którego skład wchodzi budyń kawowo-czekoladowy, krem z mascarpone i malinami, dżem malinowy i chrupiąca kruszonka. Ma on bardzo intensywny smak i jest aromatyczny. Z pewnością przypadnie do gurtu fanom połączenia kawy i owoców.
Robiąc deser używałam świeżych malin, ale po za sezonem równie dobrze sprawdzą się mrożone.



Składniki na 2 porcje:
budyń:
  • 300ml mleka
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 kostki (20g) gorzkiej czekolady
  • żółtko
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 
dżem malinowy:

  • 100g malin
  • płaska łyżeczka pektyny
  • łyżeczka brązowego cukru

kruszonka:
  • 30g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15g masła
  • 15g brązowego cukru
krem z mascarpone:
  • 200g malin
  • 100g serka mascarpone
  • łyżeczka brązowego cukru
  • +świeże maliny do ozdobienia deseru
budyń:
Do garnka wlewamy 200ml mleka. Dodajemy cukier, kawę i czekoladę. Zagotowujemy. W międzyczasie, w szklance ze 100ml mleka rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Zawartość szklanki dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do ponownego wrzenia. Budyń gotujemy jeszcze przez 2 minuty.
Przekładamy go do dwóch, dużych pucharków i pozostawiamy do wystygnięcia.
dżem malinowy:
Maliny umieszczamy w garnku. Doprowadzamy je do wrzenia. (Jeżeli chcecie się pozbyć pestek z dżemu, to po zagotowaniu malin możecie je przetrzeć przez sitko.) Dosypujemy do nich pektynę wymieszaną z cukrem i gotujemy przez 4 minuty, stale mieszając.
Dżem pozostawiamy do wystygnięcia.
kruszonka:
Wszystkie składniki szybko zagniatamy ręką. Kruszonkę wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy ją przez około 7 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia.
krem z mascarpone:
Krem zaczynamy robić dopiero, gdy pozostałe elementy deseru wystygną.
Mascarpone umieszczamy w misce i ucieramy go z cukrem, Dodajemy maliny i  krótko miksujemy.
wykończenie:
Na budyń nakładamy krem z mascarpone, dżem malinowy, a wierzch posypujemy kruszonką i ewentualnie kładziemy kilka świeżych malin.
Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce, ale nie dłużej niż przez godzinę,
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Mimo, że też kawy nie lubimy to ciekawi nas jej połączenie z ukochanymi malinkami :)
    Piękne kolory :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega! Kocham maliny. :)
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Najchętniej bym zjadła warstwę budyniową, ale cała kompozycja bardzo mi się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ależ wygląda cudownie! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka