Składniki na 20 sztuk:
- 100g miękkiego masła
- 50g melasy
- jajko
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
Masło ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy melasę i jajko. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Ponownie miksujemy. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej przez pół godziny.
Z ciasta formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 10 minut.
Smacznego:)
Nie dość, że pięknie pachną, to smakują na pewno cudownie - wyglądają tak chrupiąco i pysznie ;)
OdpowiedzUsuńRobiłem kiedyś podobne i był cudowne :D
OdpowiedzUsuńOne nawet pięknie popękały :D Melasa nadaje pewnie ciekawego smaczku :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka, ja uwielbiam je piec :-)
OdpowiedzUsuńSą przeurocze, takie "na raz" ;)
OdpowiedzUsuń