Składniki na 18 sztuk:
składniki suche:
- 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 125g mąki pszennej typ 650
- 140g brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
składniki mokre:
- 2 jajka
- 250ml mleka
- 50ml oleju
- 200g świeżego szpinaku
- 150g świeżych lub mrożonych malin
Szpinak myjemy i osuszamy. Umieszczamy go w misce i blendujemy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do szpinaku dodajemy mleko, olej i maliny oraz wbijamy jajka. Składniki mieszamy łyżką.
Do drugiej miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia.
Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych, ale równie dobrze sprawdzą się papilotki włożone do metalowej formy.
Muffiny pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Świetny mają kolor i smak zapewne też ;)
OdpowiedzUsuńDługo czaiłyśmy się na zielone ciasto ale bez glutenu i też wychodzi :D
OdpowiedzUsuńMuffiny mają super głęboki kolor :)
Zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)
Usuńcudny kolor :) muszą dobrze smakować!
OdpowiedzUsuńMniam, ich niecodzienny kolor zachęca do spróbowania:)
OdpowiedzUsuń