Bułeczki najczęściej piekę z dodatkiem sezonowych owoców, a w zimie posiłkuję się mrożonymi lub tymi ze słoiczka. Tym razem wybór padł na świeże, słodkie brzoskwinie z ogródka. Idealnie komponują się z miękkim ciastem i chrupiąca kruszonką.
Składniki na 20 sztuk:
ciasto:
- 600g mąki pszennej typ 650
- 250ml mleka
- 30g drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 50g masła
dodatki:
- 10 brzoskwiń
- 100g mąki pszennej tup 650
- 50g zimnego masła
- 30g cukru
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru. Odstawiamy na 15 minut.
Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub w garnuszku, na kuchence.
Do miski przesiewamy mąkę. Wbijamy jajka. Dodajemy rozpuszczone masło, 3 łyżki cukru. Wyrabiamy gładkie, miękkie ciasto (przez 5-10 minut). Odstawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto wałkujemy na stolnicy, na grubość 1,5-2cm. Możemy podsypywać je mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy z niego kółka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy je do ponownego wyrośnięcia, na około 20 minut.
W międzyczasie obieramy brzoskwinie i kroimy je na ósemki.
Ze 100g mąki, 50g masła i 30g cukru zagniatamy kruszonkę.
W bułeczkach leżących na blaszce robimy wgłębienie, przyciskając do nich dno drugiej, mniejszej szklanki. W zagłębienia wkładamy brzoskwinie- pół brzoskwini do jednej bułki i posypujemy je kruszonką.
Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15-20 minut.
Smacznego:)
Och, wyglądają genialnie! Gdyby tylko ktoś podał mi je na sniadanie...:)
OdpowiedzUsuńI koniecznie z kruszonką :D Drożdżówki pierwsza klasa ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam domowe drożdżówki, ale nie jadłam ich już bardzo dawno. Twoje brzoskwiniowe wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDomowe, drożdżowe bułeczki są najlepsze, w tym roku jeszcze nie robiliśmy z brzoskwiniami, ale chyba trzeba to zmienić :-)
OdpowiedzUsuń