czwartek, 1 września 2016

Deser z malinami, sosem waniliowym i kruszonką

Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na banalny deser z użyciem sosu waniliowego, kruszonki i malin. Ja użyłam żółtych i różowych, ale jeśli wolicie, możecie użyć jednego rodzaju lub zastąpić je borówkami, albo innym, niezbyt słodkimi owocami.
Kruszonkę i sos z powodzeniem można przygotować dzień lub dwa wcześniej, a przed podaniem tylko poskładać deser.




Składniki na 4 desery:
kruszonka:
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50g masła
  • 40g cukru
dodatkowo:
  • 250g malin
  • custard z polowy porcji
Składniki na kruszonkę szybko zagniatamy i wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180C na 7 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. 
Maliny myjemy i osuszamy na durszlaku.
Do szklanek nakładamy na przemian kruszonkę, maliny i sos. Podajemy od razu.
Smacznego:)

9 komentarzy :

  1. Malinki miłujemy wręcz i w tym roku miałyśmy też trochę tych żółtych :) Wydaje nam się, że są nieco bardziej kwaśne no ale wizualnie świetnie się prezentują :)
    Pytałyśmy się już kiedyś o sprzęt do fotografii ale kompletnie nie wiemy gdzie zapisałyśmy sobie to xD Możemy znów poprosić? Bo bardzo podoba nam się "czystość" Twoich zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, są troszkę kwaśniejsze i bardziej mięsiste. Mi bardzo smakują:)
      Żaden problem;) Mam Sony α5000 i używam obiektywu 50mm z przysłoną 1,8.
      http://www.sony.pl/electronics/aparaty-z-wymiennymi-obiektywami/ilce-5000-kit
      http://www.sony.pl/electronics/aparaty-obiektywy/sel50f18

      Usuń
    2. Ooo super, że to ten obiektyw, na którego się czaimy :D
      Dzięki jeszcze raz :)

      Usuń
  2. Żółtych malin w tym roku nie jadłam, ale dzięki nim deser wygląda ciekawiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Żółtych malin w tym roku nie jadłam, ale dzięki nim deser wygląda ciekawiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Desery w szklankach nie tylko świetnie smakują (no zazwtczaj;)), ale i wyśmienicie prezentują się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis!
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka