poniedziałek, 12 września 2016

Tarta francuska z cukinią, porem i mozzarellą

Uwielbiam połączenie chrupiącego, maślanego ciasta francuskiego i warzyw. Do tej pory proponowałam wam dwie, tego typu tarty. Jedna z nich zawiera nadzienie szpinakowe, a druga- kurczaka i brokuły. Tym razem jako dodatki wybrałam sezonowe warzywa- pora, paprykę i cukinię. Zalałam je serem i posypałam mozzarellą, która pięknie się przypiekła.
Tarta świetnie nadaje się na śniadanie, drugie śniadanie do szkoły czy pracy lub podwieczorek.





Składniki na tartę o średnicy 26cm:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")

  • 80g mąki pszennej typ 650
  • 80g masła
  • 60ml zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 125g cukinii (po obraniu i wydrążeniu nasion)
  • 80g papryki
  • por
  • 125g mozzarelli
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • kurkuma
ciasto francuskie:
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut. 
Ciasto wałkujemy na prostokąt dwa razy większy od naszego masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, tak, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.
nadzienie:
Obraną cukinię, umytą paprykę i mozzarellę kroimy w niedużą kosteczkę. Pora również myjemy i kroimy w paseczki.  
Jajka miksujemy z dodatkiem przypraw. 
wykonanie:
Blachę na tartę smarujemy cienką warstwą masła, posypujemy mąką, a jej nadmiar strzepujemy. Ciasto na tartę wałkujemy na kształt blachy. Wkładamy je do niej i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut, aż do zarumienienia. 
Na upieczone ciasto od razu nakładamy pokrojone warzywa, zalewamy je jajkami i posypujemy mozzarellą. Ponownie wstawiamy do piekarnika. Tarte pieczemy przez 35 minut w 180C.
Smacznego:)

9 komentarzy :

  1. Nie przepadam za ciastem francuskim, ale takie domowe to co innego - pysznie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna propozycja i piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta musiała smakować wyśmienicie tym bardziej że sama zrobiłaś ciasto francuskie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pięknie wygląda,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna tarta, pewnie trochę "z pazuerm" bo ma w sobie tyle pora ale chetnie bym sprobowała, moze nawet zrobię któregos dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tarty pod każdą postacią, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A myślałyśmy, że to takie łatwe bo ciasto francuskie po prostu kupić a Ty jednak poszłaś dłuższą drogą :D szacun :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka