czwartek, 6 października 2016

Gofry owsiane

Dziś mam dla was bardzo prościutki przepis na chrupiące gofry. Przygotowałam je z mieszanki mąki pszennej i owsianej, którą możecie po prostu kupić lub zastąpić ją zmielonymi płatkami owsianymi. Sprawdzą się one równie dobrze.
Do gofrów zwykle wybieram niezbyt słodkie dodatki. Tym razem wybór padł na lekko kwaskową frużelinę z domowych, czerwonych porzeczek i borówek. Gorąco polecam wam to połączenie smaków.




Składniki na 8 sztuk:
  • 200g mąki owsianej
  • 200g mąki pszennej typ 650
  • 60g cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g masła
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, rozpuszczone masło oraz mleko. Składniki miksujemy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy je z ciastem.
Gofry pieczemy w rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy. Moim gofrom wystarczyło 5 minut w gofrownicy o mocy 1200W, ale czas najlepiej dostosować indywidualnie.
Smacznego:)

3 komentarze :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka