Do gofrów zwykle wybieram niezbyt słodkie dodatki. Tym razem wybór padł na lekko kwaskową frużelinę z domowych, czerwonych porzeczek i borówek. Gorąco polecam wam to połączenie smaków.
Składniki na 8 sztuk:
- 200g mąki owsianej
- 200g mąki pszennej typ 650
- 60g cukru
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g masła
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier, cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, rozpuszczone masło oraz mleko. Składniki miksujemy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do masy dodajemy ubite wcześniej białka i mieszamy je z ciastem.
Gofry pieczemy w rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy. Moim gofrom wystarczyło 5 minut w gofrownicy o mocy 1200W, ale czas najlepiej dostosować indywidualnie.
Smacznego:)
Mniam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda super, zdrowo i pysznie :)
OdpowiedzUsuńMy też czaimy się na owsiane gofry :) Musimy tylko z domu rodzinnego zabrać gofrownice ;P
OdpowiedzUsuń