sobota, 8 października 2016

Naleśniki piernikowe

Bardzo lubię zapach przypraw korzennych, w związku z czym często dodaję je do potraw. Zwykle piekę z ich dodatkiem ciasteczka, babeczki i oczywiście pierniki. Jednak czasem lubię poeksperymentować, więc przyprawy korzenne dodałam do naleśników, które podałam ze świeżutkim, domowym powidłem jabłkowym. Szczerze polecam wam to połączenie, bo jest nieziemskie:)



Składniki na 8 sztuk:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • łyżka cukru
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • jajko
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej

Do miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko, mleko i wodę. Składniki miksujemy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Smacznego:)

9 komentarzy :

  1. Takie naleśniki bardzo kojarzą mi się z jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł, nigdy tak naleśników nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno warto wypróbować taki przepis, zwłaszcza gdy klasyczne naleśniki już nam się przejadły

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale bym zjadł.... Może jako cheta w nd. Teraz próbuję gotować z www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację/;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyobrażam sobie ten zapach , muszą fantastycznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  6. Na taką jesienną, deszczową porę nie może być nic lepszego - zamawiam cały talerz! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na naszej liści zakupów jest już dobra przyprawa do piernika bo mamy ochotę na gofry ze świątecznym klimatem :D Musu jabłkowego nie mamy ale poratujemy się gruszkowym i powidłami śliwkowymi :P

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka