Składniki na 8 sztuk:
- 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki pszennej typ 650
- łyżka cukru
- łyżeczka przyprawy do piernika
- jajko
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
Do miski przesiewamy mąki. Dosypujemy cukier i przyprawę do piernika. Dodajemy jajko, mleko i wodę. Składniki miksujemy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
Smacznego:)
Zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńTakie naleśniki bardzo kojarzą mi się z jesienią :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł, nigdy tak naleśników nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńNa pewno warto wypróbować taki przepis, zwłaszcza gdy klasyczne naleśniki już nam się przejadły
OdpowiedzUsuńAle bym zjadł.... Może jako cheta w nd. Teraz próbuję gotować z www.kcalmar.com . Polecam, jako inspirację/;)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ten zapach , muszą fantastycznie smakować
OdpowiedzUsuńNa taką jesienną, deszczową porę nie może być nic lepszego - zamawiam cały talerz! :-)
OdpowiedzUsuńNa naszej liści zakupów jest już dobra przyprawa do piernika bo mamy ochotę na gofry ze świątecznym klimatem :D Musu jabłkowego nie mamy ale poratujemy się gruszkowym i powidłami śliwkowymi :P
OdpowiedzUsuńPrzecudne :)
OdpowiedzUsuń