poniedziałek, 17 października 2016

Tosty cynamonowe

Czasem o poranku, zamiast "pucharkowego" śniadania czy naleśników, przygotowuję tosty francuskie. Świetnie sprawdzą się one, jeśli macie w szafce resztki niezbyt świeżego pieczywo, dlatego że, taki chlebek, po wchłonięciu mieszanki jajka oraz mleka i po usmażeniu staje się naprawdę smaczny i chrupiący.
Tym razem użyłam pieczywa z piekarni, ale oczywiście możecie zastąpić je domowym. Polecam wam chałkę i chleb orkiszowy.


Składniki na jedną porcję:
  • 2-3 kromki chleba
  • jajko
  • łyżeczka brązowego cukru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/3 szklanki mleka
Jajko ucieramy razem z cukrem i cynamonem. Dolewamy mleko i miksujemy tylko do połączenia składników.
W przygotowanej mieszance namaczamy nasz chleb, tak aby wchłonął trochę płynu.
Chleb smażymy na rozgrzanej patelni, na maśle lub oleju kokosowym (ja użyłam rafinowanego, więc nie ma zapachu kokosa), z obu stron.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Muszę w końcu takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę w końcu takie zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno nie jadłam tostów... narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. MM ciekawy przepis ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam takich tostów, ale od dawna mnie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takich tostów nie jadłyśmy :) Ale bardzo ciekawie musza smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka