środa, 19 października 2016

Ciasteczka cynamonowe

Dziś mam dla was kolejny, typowo jesienny przepis. Są to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasteczka cynamonowe. Mają one intensywny aromat i są dość kruche. Podobnie jak imbirowe, świetnie smakują popijane mlekiem.
Do upieczenia ciastek użyłam białego cukru, ale jeśli wolicie, możecie zastąpić go większą ilością brązowego (około 80-90 gramów).



Składniki na 20 sztuk:
  • 150g masła
  • 60g cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 170g mąki pszennej pełnoziarnistej
Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Dosypujemy do niej cukier i nadal ucieramy. Wbijamy jajko i miksujemy tylko do połączenia składników. Dosypujemy suche składniki i znów miksujemy.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny,
Z ciasta formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Siedzisz nam chyba w móżdżkach xD Na takie ciacha mamy ochotę ale, że już mamy miesiąc przerwy od piekarnika to musiałyśmy sobie je kupić :P Na pewno Twoje są duuuuużo lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie - chrupiące i popękane z wierzchu :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo, bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka