poniedziałek, 24 października 2016

Placuszki marchewkowe

Jako, że uwielbiam domowe ciasto marchewkowe (przepis 1, przepis 2), postanowiłam przygotować jego szybszą wersję, czyli placuszki z patelni. Są one bardzo sycące i za sprawą cynamonu aromatyczne.
Placuszki marchewkowe świetnie spisują się w roli jesiennego śniadania. Bardzo dobrze smakują po prostu polane syropem klonowym.


Składniki na 20 sztuk:
  • duża marchewka
  • jajko
  • szklanka mleka
  • pół szklanki mąki ryżowej
  • pół szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru
Marchewkę myjemy, obieramy i trzemy do miski na tarce o drobnych oczkach. Do miski wbijamy jajko i dolewamy mleko. Miksujemy. Dosypujemy przesiane mąki, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Ponownie miksujemy.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, na np. oleju kokosowym. Jedna łyżka ciasta to jeden placuszek. Podczas smażenia odwracamy je, dopiero gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Wyglądają super :)
    Dawno nie jadłam placków marchewkowych, bo wolę to warzywo na surowo, ale chyba muszę przypomnieć sobie ten smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowe i na pewno smaczne :) bardzo dobrze wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są genialne! Jeszcze nigdy nie robiłam placuszków marchewkowych :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka