Tym razem podałam go w dość bogatej wersji. Deser składa się z warstw budyniu czekoladowego i waniliowego, domowego powidła śliwkowego oraz świeżo upieczonego piernika.
Przygotowanie deseru jest naprawdę szybkie, pod warunkiem, że mamy już gotowy piernik. Swój upiekłam z tego przepisu i wyszedł on bardzo smaczny.
Składniki na 2 porcje:
budyń czekoladowy:
- szklanka mleka
- żółtko
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 2 duże kostki czekolady gorzkiej
budyń waniliowy:
- szklanka mleka
- żółtko
- czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo:
- 3 łyżki powidła śliwkowego
- kawałek piernika
budyń czekoladowy:
Do garnuszka wlewamy 2/3 szklanki mleka i podgrzewamy je razem z cukrem i czekoladą. W szklance mieszamy pozostałe mleko, żółtko i mąkę.
Gdy mleko w garnuszku zacznie się gotować dolewamy do niego miksturę ze szklanki i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania.
Gotowy budyń przelewamy do pucharków.
budyń waniliowy:
Do garnuszka wlewamy 2/3 szklanki mleka i podgrzewamy je razem z cukrem. W szklance mieszamy pozostałe mleko, żółtko i mąkę.
Gdy mleko w garnuszku zacznie się gotować dolewamy do niego miksturę ze szklanki i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania.
Gotowy budyń przelewamy do pucharków, na warstwę czekoladową.
wykończenie:
Na gotowy budyń nakładamy powidło śliwkowe i piernik pokrojony w niedużą kosteczkę.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
To taki już świąteczny budyń :) Musiał smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńCoś cudownego! Jestem bardzo ciekawa takiego smaku. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńZjadłabym wersje waniliową z dodatkiem ciemnej czekolady :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym wersje waniliową z dodatkiem ciemnej czekolady :)
OdpowiedzUsuńNigdy sama nie robiłam budyniu, ale Twój jest bardzo zachęcający. Moze odważę sie w końcu spróbować?:)
OdpowiedzUsuńCiągle sobie obiecuję, że sama zrobię budyń i ciągle zapominam;)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubimy budynie :) Aktualnie na tapecie u nas są kaszki bo swoją konsystencją przypominają puddingi ale na budynie też przyjdzie czas. Bardzo lubimy topić w ciepłym kostki gorzkiej czekolady ale z powidłami i piernikiem też jest pysznie :)
OdpowiedzUsuń