czwartek, 13 października 2016

Budyń waniliowo-czekoladowy z powidłem śliwkowym i piernikiem

Uwielbiam domowej roboty budyń. Na blogu pojawiał się on już w kilku odsłonach. Najbardziej smakuje mi jabłkowy, truskawkowy i w wersji trójkolorowej
Tym razem podałam go w dość bogatej wersji. Deser składa się z warstw budyniu czekoladowego i waniliowego, domowego powidła śliwkowego oraz świeżo upieczonego piernika.
Przygotowanie deseru jest naprawdę szybkie, pod warunkiem, że mamy już gotowy piernik. Swój upiekłam z tego przepisu i wyszedł on bardzo smaczny.



Składniki na 2 porcje:
budyń czekoladowy:

  • szklanka mleka
  • żółtko
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 duże kostki czekolady gorzkiej
budyń waniliowy:

  • szklanka mleka
  • żółtko
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo:
  • 3 łyżki powidła śliwkowego
  • kawałek piernika

budyń czekoladowy:
Do garnuszka wlewamy 2/3 szklanki mleka i podgrzewamy je razem z cukrem i czekoladą. W szklance mieszamy pozostałe mleko, żółtko i mąkę. 
Gdy mleko w garnuszku zacznie się gotować dolewamy do niego miksturę ze szklanki i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania.
Gotowy budyń przelewamy do pucharków.
budyń waniliowy:

Do garnuszka wlewamy 2/3 szklanki mleka i podgrzewamy je razem z cukrem. W szklance mieszamy pozostałe mleko, żółtko i mąkę. 
Gdy mleko w garnuszku zacznie się gotować dolewamy do niego miksturę ze szklanki i energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania.
Gotowy budyń przelewamy do pucharków, na warstwę czekoladową.
wykończenie:
Na gotowy budyń nakładamy powidło śliwkowe i piernik pokrojony w niedużą kosteczkę.
Podajemy od razu.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. To taki już świąteczny budyń :) Musiał smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś cudownego! Jestem bardzo ciekawa takiego smaku. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) Wiele przepisów, które na pewno Ciebie zainteresują. https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym wersje waniliową z dodatkiem ciemnej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zjadłabym wersje waniliową z dodatkiem ciemnej czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy sama nie robiłam budyniu, ale Twój jest bardzo zachęcający. Moze odważę sie w końcu spróbować?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciągle sobie obiecuję, że sama zrobię budyń i ciągle zapominam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też bardzo lubimy budynie :) Aktualnie na tapecie u nas są kaszki bo swoją konsystencją przypominają puddingi ale na budynie też przyjdzie czas. Bardzo lubimy topić w ciepłym kostki gorzkiej czekolady ale z powidłami i piernikiem też jest pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka